Wegetarianie ryzykują zwiększonym ryzykiem złamań kości

Kategorie: 

Źródło: Dreamstime.com

Autorzy największego do tej pory badania dotyczącego prawdopodobieństwa uszkodzenia kości stwierdzili, że ludzie, którzy nie jedzą mięsa, są bardziej narażeni na złamania, zwłaszcza biodra. Może to wynikać z braku wapnia i białka w diecie lub dlatego, że wegetarianie mają zwykle mniej tkanki mięśniowej, aby złagodzić upadek.

 

Kilka wcześniejszych badań wykazało, że kości wegetarian są słabsze niż tych, którzy regularnie jedzą mięso, ale nie było jasne, czy wpływa to na prawdopodobieństwo złamań. W najnowszym badaniu wykorzystano dane z długoterminowego projektu EPIC-Oxford, w którym początkowo badano wpływ diety na ryzyko raka. Od 1993 roku autorzy tego projektu monitorują stan zdrowia 65 tys. ludzi w Wielkiej Brytanii, oceniając ich dietę i historię medyczną.

 

Okazało się, że weganie cierpieli na złamanie biodra ponad dwa razy częściej niż mięsożercy, natomiast wegetarianie i osoby jedzące ryby mieli nieco większe ryzyko złamań kości, tj. około 25%. Również weganie, ale nie wegetarianie i pescowegetarianie (ludzie, którzy nie spożywają ciepłokrwistego mięsa, ale pozwalają sobie na ryby i owoce morza), narażeni byli nazwiększone ryzyko złamań kości.

 

Ogólnie, ryzyko dla wegan było stosunkowo niewielkie (równe około 20 dodatkowym złamaniom na 1 tys. osób w ciągu 10 lat). Jednak u osób powyżej 45 roku życia ryzyko złamania biodra było znacznie wyższe.

 

Po przeanalizowaniu diety uczestników badania, eksperci potwierdzili, że osoby jedzące mięso spożywały więcej wapnia i białka, które są niezbędne dla zdrowia kości.

„Weganie mogą uzyskać potrzebną im ilość wapnia tylko dzięki suplementom diety” - mówi Tammy Tong z Oxford University. „Jest to dziś łatwiejsze niż w latach dziewięćdziesiątych, kiedy mleko roślinne było znacznie mniej bogate w składniki odżywcze”.

Według Heather Russell, dietetyka z Vegan Society of Great Britain, obecnie możliwe jest utrzymanie zdrowia kości dzięki dobrze zorganizowanej diecie wegańskiej.

 

Warto również zauważyć, że badanie tej samej grupy osób wcześniej wykazało, że wegetarianizm był związany z około 10% zmniejszeniem ryzyka raka (po 15 latach spożywania mięsa) i około 20% zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia chorób serca. Jednak wegetarianie są o 20% bardziej narażeni na udary.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj