Witamina E skutecznie walczy z otyłością nawet na tle tłustej diety

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Nawet bez tła tłustej diety zwierzętom laboratoryjnym udało się schudnąć i poradzić sobie z tak zwanym złym cholesterolem. Teraz naukowcy przyglądają się tej strategii leczenia otyłości i zapobiegania chorobom związanym z otyłością u ludzi. Opracowując nową strategię leczenia otyłości, japońscy naukowcy z Sibaura Institute of Technology oparli się na założeniu, że otyłość zwiększa stres oksydacyjny w organizmie.

W tym celu wyizolowali tokotrienole z dobrze znanej przeciwutleniającej witaminy E i przetestowali je na modelach mysich. Jedna grupa zwierząt laboratoryjnych była karmiona dietą wysokotłuszczową, podczas gdy druga grupa była uzupełniana tokotrienolami. Po trzynastu tygodniach eksperymentu naukowcy zauważyli, że podczas przyjmowania tokotrienoli myszy nie przybierają na wadze tak bardzo.

 

Dalsze obserwacje wykazały, że związki te zmniejszają gromadzenie się tłuszczu w okolicy nerek i chronią wątrobę przed uszkodzeniem. Ponadto obniżył się poziom lipoprotein o niskiej gęstości (złego cholesterolu) i nie zmienił się poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (dobrego cholesterolu).

 

Z poprzednich badań naukowcy wiedzieli, że otyłość może przyczyniać się do spadku funkcji poznawczych. Tymczasem testując tę hipotezę w dwóch grupach zwierząt doświadczalnych, nie stwierdzili znaczących różnic w testach behawioralnych. Jedynie poziom aktywności zwierząt różnił się (myszy poruszały się mniej bez tokotrienoli) i uważa się, że to zachowanie jest związane ze zwiększonym poziomem lęku i depresji. Dlatego nie jest jeszcze jasne, w jaki sposób nadwaga może wywołać neurodegenerację.

„Chociaż niektóre skutki działania tokotrienoli wciąż pozostają tajemnicą, nasza praca otwiera nowe możliwości opracowywania leków zwalczających otyłość” – powiedział autor badania Koji Fukui.

Według szacunków WHO około 2 miliardów ludzi na świecie ma nadwagę, więc istnieje duże zapotrzebowanie na nowe strategie zapobiegania otyłości. Otyłość jest uważana za kluczowy czynnik ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj