Wszystko co powinieneś wiedzieć na temat witaminy C

Image

pixabay.com

Zadania wit. C w organizmie to wzmocnienie układu odpornościowego oraz stabilizacja psychiki, wspieranie funkcji mózgu. Jest środkiem na zdrowe dziąsła i mocne zęby, duże dawki wit. C likwidują krwawienie dziąseł, gdyż leczą liczne mini naczynka i wzmacniają ich ścianki. Witamina zabija również bakterie wywołujące próchnicę. Bez wit. C wapń traci połowę swojej wartości. Palacze powinni spożywać szczególnie dużo produktów bogatych w wit. C, gdyż przeciwdziała ona powstawaniu na skórze licznych drobnych zmarszczek typowych dla tego nałogu.

 

IB Image

Znaki ostrzegawcze świadczące o niedoborze: krwawienie z dziąseł, częste przeziębienia, skłonność do stanów zapalnych błon śluzowych, stany osłabienia nerwowego, niezdolność do koncentracji, nastroje depresyjne, zmarszczki, wypadanie włosów, słaby wzrok, żylaki i hemoroidy.

IB Image

Produkty szczególnie bogate w wit. C: jagody czarnego bzu, aronia, kiwi, pomarańcze, cytryny z miąższem, sok z cytryny, maliny, sok ze świeżo wyciśniętych grejpfrutów, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, kapusta, ziemniaki, pomidory, jabłka.

 

Wit. C nie jest toksyczna, jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Przy prawidłowym zaopatrywaniu organizm wchłania przez błony śluzowe aż 90% dostarczonej mu wit. C. Ważne jest, aby owoce i warzywa rozdzielać równomiernie w ciągu dnia, a także suplementy zawierające wit. C przyjmować w odstępach 8-godzinnych.

 

 

Ocena

Średnia: 5 (1 vote)
0
0
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.