Wysoko przetworzona żywność wyraźnie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z Francji udowodnili istotny związek pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności a dużym ryzykiem zachorowania na raka. Badanie na 105 tysiącach ludzi wykazało, że im więcej przetworzonej żywności spożywamy, tym bardziej rosną szanse na tę śmiertelną chorobę.

 

Do produktów najbardziej szkodzących naszemu zdrowiu, a tym samym powodujących najwyższe ryzyko zachorowania na raka zaliczono przede wszystkim:

  • masowo produkowane pieczywo i bułki o długim terminie przydatności;
  • słodkie lub słone przekąski, na przykład chipsy;
  • słodycze, takie jak batony i ciastka;
  • napoje gazowane i napoje słodzone;
  • gotowe przetwory mięsne oraz rybne, np. klopsiki i paluszki rybne;
  • makarony oraz zupy instant, czyli wszelkiego rodzaju zupki chińskie;
  • posiłki „gotowe do odgrzania”;
  • produkty spożywcze wytwarzane głównie lub wyłączne z cukru, olejów oraz tłuszczów.

Nadwaga jest największą przyczyną raka, zaraz po paleniu papierosów, donosi Światowa Organizacja Zdrowia. Na otyłość, oprócz wystarczającej aktywności fizycznej, ma wpływ przede wszystkim zjadanie żywności wysoko przetworzonej.

 

Na podstawie przeprowadzonych badań dowiedziono, że zwiększenie konsumpcji przetworzonej żywności w codziennym jadłospisie nawet o 10% wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia raka o 12%. Odsetek ten przekłada się w rzeczywistości na 9 dodatkowych nowotworów na 10 tysięcy osób w ciągu roku.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj