Kategorie:
Według najnowszego badania zupa minestrone jest nie tylko dobra dla zdrowia, ale może być nawet pomocna w walce z malarią.
Danie to od dawna uważane jest za uniwersalne lekarstwo na przeziębienie i grypę, ale według naukowców zupa z kurczaka jest również przydatna w przypadku innych chorób. Badania wykazały, że zupa faktycznie zaburza cykl życia najbardziej śmiercionośnych pasożytów malarii.
Przetestowano ponad sześćdziesiąt różnych przepisów na zupy, w tym warzywne na bazie cielęciny i drobiu. Naukowcy udowodnili, że to właśnie zupa warzywna na bazie drobiu zapobiega rozwojowi pasożyta zarodźca falciparum, który powoduje 99% zgonów z powodu malarii.
Naukowcy z Imperial College London przeprowadzili szereg badań, próbując stworzyć nowe lekarstwo na malarię. Laboratorium ma znaleźć sposoby walki z malarią, która zabija pół miliona dzieci rocznie.
„Wiele tradycyjnych kultur przypisuje gorącej zupie właściwości w leczeniu grypy. Każda opisuje wspaniałe walory tej, wydawać by się mogło, zwykłej potrawy. (...) W rzeczywistości istnieją dowody na to, że zupy te mają właściwości antybiotyczne ”- powiedział rzecznik college'u.
Projekt zainicjował Jake Bauma z londyńskiej Eden Primary School. Sześćdziesięciu uczniów przetransportowało swoje zupy do szkoły w plastikowych tubach, gdzie zostały zamrożone, rozmrożone, a następnie odwirowane, tj. wirowane w maszynie do oddzielania substancji. Potem próbki przefiltrowano, a cztery określono jako zbyt gęste lub za tłuste do testowania. Dokładnie przebadano więc 56 próbek na dwa sposoby przeciwko pasożytowi P. falciparum - gatunek odpowiedzialny za 99% zgonów z powodu malarii. Projekt londyńskiej szkoły stał się niezamierzonym odkryciem medycznym, gdy uczniowie dowiedzieli się, że zupa ma właściwości, które mogą zwalczać malarię. Wyniki badań oficjalnie opublikowano w listopadowym wydaniu Archives of Disease of Childhood, a potem także w innych periodykach naukowych.
Jeśli chodzi o leczenie malarii, lekiem ratującym życie była słynna i oryginalna chinina (łac. chininum) - organiczny związek chemiczny, alkaloid o gorzkim smaku, znajdujący się w korze drzewa chinowego rosnącego w Ameryce Południowej w Andach, ale ze względu na skutki działań ubocznych, obecnie stosuje się inne leki.
Skomentuj