Za epidemię otyłości może być odpowiedzialny pestycyd

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z McMaster University w KanadzieJ twierdzą, że jeden z powszechnych pestycydów może być częściowo odpowiedzialny za globalną epidemię otyłości.

 

Mowa o chloropiryfosie, insektoidzie, który od niedawna jest zakazany w Unii Europejskiej, USA i Kanadzie, ale jest szeroko stosowany do zwalczania szkodników w innych krajach świata. Badanie opublikowane  w Nature Communications wykazało, że chloropiryfos spowolnił spalanie kalorii w brązowej tkance tłuszczowej myszy. Naukowcy nazywają ten proces „termogenezą wywołaną dietą”. To właśnie naruszenie termogenezy prowadzi do tego, że organizm zaczyna gromadzić kalorie, co powoduje otyłość.

Aby się tego dowiedzieć, naukowcy przyjrzeli się wpływowi 34 różnych pestycydów i herbicydów na brunatne komórki tłuszczowe i przetestowali wpływ chloropiryfosu na myszy na diecie wysokokalorycznej. Autorzy pracy zauważają, że chloropiryfos może spowolnić spalanie energii przez brązowy tłuszcz o 40 kalorii dziennie pod względem spożycia energii przez człowieka. Brzmi to jak drobiazg, ale wystarczy, aby u dorosłych doprowadzić do otyłości. Przechowywanie 40 dodatkowych kalorii dziennie prowadzi do przybierania na wadze ponad dwóch kilogramów rocznie.

 

Wyniki tego badania nie zostały jeszcze potwierdzone w eksperymentach na ludziach. Oznacza to, że naukowcy nie wiedzą jeszcze, czy pestycyd wpływa na ludzi w taki sam sposób, jak na myszy. Mimo to autorzy badania zalecają, aby pamiętać o dokładnym umyciu owoców i warzyw przed jedzeniem. 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj