Zaskakujące korzyści zdrowotne ze spożywania majonezu
Image
Majonez stał się na tyle popularnym produktem spożywczym, że w swojej sprzedaży wyprzedza nawet ketchup. Jednym z powodów wzrostu sprzedaży majonezu jest to, że wersje produktów o niskiej zawartości tłuszczu i jednocześnie wysokiej zawartości składników naturalnych mogą być promowane jako zdrowy składnik diety.
Badania wykazały, że zawartość witaminy E w majonezie może zapobiegać udarom. Co więcej, niektóre majonezy zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca. Majonez zawiera także przeciwutleniacze.
„Nie można zaprzeczyć, że majonez posiada bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że trzeba go całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu. Majonez może być częścią składową zdrowej diety, jednak powinien być spożywany w małych ilościach” – twierdzi Hayley Netser, internetowy terapeuta żywnościowy.
Warto dodać, że spożywanie tłuszczu pomaga lepiej absorbować składniki odżywcze. Wiele witamin, takich jak A, D, E i K, rozpuszcza się w tłuszczach, których źródłem może być także majonez. Produkt sam w sobie jest bogatym źródłem witaminy K, E, B4 oraz minerałów: potasu, selenu oraz sodu.
Ocena
- 1567 widoków
Dodaj komentarz