Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka piersi
Image
Kobiety, które stosują niskotłuszczową i opartą głównie na roślinach dietę, mogą znacznie obniżyć ryzyko śmierci z powodu raka piersi. Naukowcy z Centrum Medycznego Harbour-UCLA przeanalizowali dane ponad 48 tys. kobiet, które były częścią długoterminowego programu, rozpoczętego przez Inicjatywę na rzecz Zdrowia Kobiet w 1993 roku.
Uczestniczki to kobiety w wieku 50, 60 i 70 lat, które przeszły już menopauzę i nigdy nie zdiagnozowano u nich raka piersi. Połowa kobiet została poproszona o prowadzenie dziennika swojej diety. Zalecano ograniczenie tłuszczu – przede wszystkim produktów mlecznych i czerwonego mięsa, oraz spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw.
Po 20 latach monitorowania zdrowia uczestniczek, zespół badaczy odkrył, że kobiety, które stosowały sugerowaną dietę, obniżyły ryzyko śmierci z powodu raka piersi nawet o 20%.
Dr Rowan Chlebowski, naukowiec z Los Angeles Biomedical Research Institute z Harbor-UCLA i główny autor tego badania, zwrócił uwagę, że było to pierwsze randomizowana badanie, w którym elementem łączącym jest rak piersi. Dr Chlebowski dodał, że praca ta była w stanie wykazać zmniejszenie liczby zgonów spowodowanych chorobą.
Naukowcy uważają, że zmiana diety jest kluczem do zmniejszenia ryzyka śmiertelności, jednak nie zmniejsza ona ogólnego ryzyka zachorowania. Wciąż nie jest jasne, dlaczego dieta nie wpłynęła na ten aspekt.
Zmiana diety pozwoliła na uzyskanie wielu korzyści zdrowotnych, a stosujące ją kobiety straciły średnio 3% masy ciała. Dr Chlebowski przekonuje, że wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych może być kluczem do długowieczności. Wyniki badania LA Biomedical Research Institute zostaną przedstawione na nadchodzącej konferencji American Society of Clinical Oncology w czerwcu.
- 317 widoków