Zgaga może być przyczyną rozwoju raka krtani i gardła

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Zgaga, to dość popularna przypadłość, przy której kwasy żołądkowe cofają się do przełyku i wtedy zaczyna się odczucie "palenia" w gardle. Towarzyszą temu często wzdęcia, nudności, kwaśny lub gorzki smak w ustach. Nieleczone schorzenie, pozostawione same sobie, może prowadzić do wielu komplikacji w postaci np. zwężenia przełyku lub powstania zmian przedrakowych w obrębie gardła.

 

 

Ostatnie badania dowodzą, że zgaga może zwiększać ryzyko zachorowania na raka krtani i gardła nawet u tych ludzi, którzy nie palą, ani nie piją alkoholu. Szczegółowo opisano tę zależność w czasopiśmie Cancer Epidemiol Biomarkers & Prevention, które jest wydawane przez American Association for Cancer Research.

 

Po przeprowadzeniu badań na prawie 2000 pacjentów okazało się, że częste zgagi zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka krtani i raka gardła o 78%, nawet u osób niepalących i niepijących. Ryzyko to zmniejszało się do 41% , gdy chorzy przyjmowali leki zobojętniające kwasy żołądkowe, niezależnie od tego jak intensywnie palili papierosy, czy pili alkohol.

 

Naukowcy podali również, że łagodzeniu objawów zgagi u osób chorujących na refluks żołądkowo-przełykowy lub przepuklinę rozworu przełykowego przepony, sprzyjała również nawet niewielka utrata masy ciała.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj