Zielona herbata może zmniejszyć szkody wyrządzane niezdrową dietą
Image
Zielona herbata jest jednym z najpowszechniej pitych napojów na świecie, w dużej mierze ze względu na jej korzyści zdrowotne. Nowe badania wskazują na jej kolejną zaletę – pomaganie w zwalczaniu negatywnych konsekwencji zdrowotnych tak zwanej „zachodniej” diety.
Naukowcy odkryli, że obecny w zielonej herbacie związek o nazwie Galusan epigallokatechiny (EGCG) zmniejszał rozwój insulinooporności, otyłości oraz upośledzenia pamięci u myszy, które karmiono dietą o wysokiej zawartości cukru oraz tłuszczu.
„Zachodnią” dietę definiuje się jako bogatą w czerwone mięso, przetworzone produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych oraz cukru, przy niskim spożyciu owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz chudego mięsa.
Nie ulega wątpliwości, że taka dieta wiąże się z przyrostem masy ciała, a także rozwojem cukrzycy typu 2. Co więcej, badania wykazały, że zachodnia dieta może zwiększać ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych.
Nowe badania sugerują jednak, że zawarte w zielonej herbacie związki mogą pomóc w ochronie przed szkodami wyrządzonymi niezdrowym jedzeniem. Zespół badawczy stwierdził, że myszy, którym dostarczano zawarte w zielonej herbacie związki EGCG, były mniej narażone na insulinooporność, wykazywały one również znacznie większą bystrość umysłu.
Ocena
- 276 widoków
Dodaj komentarz