Żywność i napoje wyprodukowane z użyciem ciekłego azotu mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Kategorie: 

Źródło: David Monniaux/CC BY-SA 3.0

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega przed zagrożeniami, związanymi ze spożywaniem produktów i napojów przygotowywanych przy użyciu ciekłego azotu. Jeśli ciekły azot zostanie niewłaściwie użyty lub przypadkowo połknięty, może powodować poważne obrażenia.

30 sierpnia, FDA wydała ostrzeżenie, dotyczące spożycia produktów spożywczych i napojów, które zostały przygotowane przy użyciu ciekłego azotu bezpośrednio przed spożyciem. Do tych produktów należą napoje chłodzone ciekłym azotem, lody, a nawet płatki zbożowe.

Chociaż ciekły azot nie jest uważany za toksyczny, może powodować poważne obrażenia błon śluzowych, skóry, a nawet narządów wewnętrznych po spożyciu. Dzieje się tak, ponieważ nawet jeśli ciekły azot całkowicie odparował, może on nadal utrzymywać ekstremalnie niską temperaturę żywności. Ponadto, wdychanie nawet niewielkich ilości oparów ciekłego azotu może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

 

Produkty żywnościowe i napoje, które zostały przygotowane z użyciem ciekłego azotu na długo przed konsumpcją, nie są uważane za istotne ryzyko dla konsumentów.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj