Kategorie:
Sushi nadal jest bardzo modnym daniem. I coraz częściej rodzice pytają: czy można karmić dzieci sushi, a jeśli tak, to w jakim wieku?
Eksperci twierdzą, że sushi zawiera zarówno korzystne, jak i potencjalnie szkodliwe produkty dla dzieci. Danie zwykle, co oczywiste, zawiera witaminy, minerały i białka, ale surowe ryby mogą powodować niestrawność, zranienie lub robaki. Ponadto dietetycy podkreślają, że wiele owoców morza może zawierać rtęć, ołów i inne metale ciężkie. Do grupy produktów niewskazanych do spożycia przez dzieci zalicza się wasabi, sos sojowy, kalmary, ryby wędzone, krewetki i paluszki krabowe.
Ale rodzice powinni być świadomi, że istnieją odmiany sushi, które nie zawierają produktów, które nie są zalecane dla dzieci tj. sushi z solonych ryb, sushi z warzywami, słodkie sushi. Oczywiście, przed zamówieniem takiego egzotycznego dania dla dziecka, rodzice powinni upewnić się, że restauracja funkcjonuje zgodnie ze wszystkimi standardami ochrony zdrowia i korzysta wyłącznie ze świeżych, wysokiej jakości produktów.
Najbezpieczniej przygotować jest jednak sushi dla dziecka w domu. Wszystkie składniki można obecnie kupić w sklepach. Większość dzieci cieszy proces tworzenia żywności wspólnie z dorosłymi.
Eksperci uwagę, że przy odpowiednim podejściu w sushi można znaleźć więcej plusów niż minusów. W produkcji i jedzenia sushi są elementy gry, w których dziecko może poznawać nowe produkty, smaki, jak i kulturę Japonii. Jeśli trzymać się klasycznych receptur w kontekście żywienia dzieci, sushi zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy. Dlatego od czasu do czasu warto poczynić zmiany w diecie dzieci.
Komentarze
Skomentuj