Kategorie:
Amerykańscy naukowcy z University of Southern California badali wpływ głodówki, testując diety niskokaloryczne u myszy. Według ich ustaleń, osoby z cukrzycą powinny ograniczyć ich normalną diety przez co najmniej pięć dni w miesiącu. W pierwszym dniu można spożyć tylko 1090 kalorii, a w ciągu następnych czterech dni, trzeba tylko do 725 kalorii dziennie.
Badania wskazują, że myszy diabetyczki, pozostając na ubogiej diecie przez 4 dni w tygodniu, wykazały symptomy przywrócenie produkcji insuliny przez trzustkę do poziomu oserwowanego u normalnych zdrowych myszy. Przy tym zmniejszyła się także ich oporność na insulinę. Myszy wykazały stabilny poziom glukozy we krwi, nawet w późniejszych stadiach choroby.
Naukowcy odkryli, że dorosłe myszy z cukrzycą, które były utrzymywane na diecie niskokalorycznej, aktywują geny zwykle występujące w trzustkowych komórkach zarodków myszy. Zwiększają one produkcję kluczowego białka, i przyczyniły się do utworzenia nowych, zdrowych komórek wytwarzających insulinę.
Badanie trzustkowych hodowli komórek od ludzkich dawców wykazały, że u pacjentów z cukrzycą typu pierwszego, komórki odżywiane w sposób symulujący głód, rzeczywiście zwiększają produkcję insuliny. Wyniki te wskazują, że przejście od czasu do czasu na dietę niskokaloryczną może zmniejszać nasilenie choroby u chorych na cukrzycę zarówno pierwszego jak i drugiego typu.
Skomentuj