Kategorie:
W najnowszym wydaniu czasopisma British Journal of Cancer opublikowano wyniki badań, z których wynika, że spożywanie orzechów - takich jak migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, owoce makadamii i pekanu, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka trzuski - i to niezależnie od innych czynników zwiększających to ryzyko.
Badania, analizujące związek pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem zachorowania na raka trzustki, przeprowadzono na szeroką skalę. Okazało się, że u osób, które spożywały ok. 30g różnych orzechów dwa lub więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka trzustki było o 35% mniejsze w porównaniu do osób, które ich w ogóle nie jadły. Na tę zależność nie miały żadnego wpływu inne znane czynniki ryzyka dla raka trzustki: tj. wiek, wzrost, otyłość, aktywnośc fizyczna, palenie, czy cukrzyca.
Naukowcy podejrzewają, że wynika to z faktu, iż orzechy są bogatym źródłem selenu. Organizm zaś wykorzystuje selen do tworzenia "selenoprotein", które działają jak antyoksydanty, zapobiegając uszkodzeniom komórek ciała. Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na to, że jest to jeden z podstawowych warunków utrzymania się w zdrowiu i dobrej kondycji.
Komentarze
Skomentuj