Kategorie:
W ziarnach kakaowca znajdują się przeciwutleniacze, które nie tylko usprawniają pamięć i funkcje poznawcze, ale także, gdy są spożywane regularnie, zapobiegają pogorszeniu się stanu umysłowego w podeszłym wieku.
Zespół włoskich naukowców przeprowadził metaanalizę dostępnych badań, aby sprawdzić co dzieje się z mózgiem po zażywaniu kakao przez dłuższy okres czasu. Dowiedziono, że spożywanie kakao zwiększa przepływ krwi do kluczowych części mózgu, co poprawia pamięć roboczą, koncentrację uwagi, a nawet szybkość przetwarzania bodźców wizualnych.
Efekty dla młodych i zdrowych osób są subtelne, jednak regularne spożywanie kakao przez dłuższy okres czasu może mieć zbawienny wpływ na kondycję umysłową u osób starszych. Badania wskazują na potencjał kakao w ochronie funkcji poznawczych, a także układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, spożycie kakao po nieprzespanej nocy może wyrównać jej negatywne następstwa i poprawić funkcje poznawcze.
Autorzy badania sugerują, że dieta z zawartością kakao może chronić ludzką kondycję umysłową i przeciwdziałać różnym rodzajom zaburzeń koncentracji, niezależnie od tego czy jest to brak wystarczającej ilości snu, czy naturalne obniżenie się funkcji poznawczych w podeszłym wieku.
Oczywiście podkreśla się, że chociaż regularne spożycie kakao i czekolady może być korzystne dla funkcjonowania poznawczego, to oczywistym minusem takiej diety jest zbyt duża ilość cukru i mleka. Dlatego najbardziej zalecane jest spożywanie małych ilości gorzkiej czekolady.
Komentarze
Skomentuj