Dieta śródziemnomorska może redukować spadek funkcji poznawczych

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiele badań sugeruje, że zdrowa dieta może pomóc chronić mózg przed skutkami starzenia. Nowe badania dowodzą, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może zapobiec spadkowi funkcji poznawczych w podeszłym wieku. Naukowcy odkryli, że starsze osoby stosujące dietę zbliżoną do diety śródziemnomorskiej uzyskują znacznie lepsze rezultaty w wykonywaniu zadań umysłowych.

 

Dr Kristine Yaffe z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz jej współpracownicy uważają, że znaczna rezygnacja z przetworzonej żywności oraz produktów mlecznych na rzecz zwiększenia konsumpcji owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i oliwy z oliwek może być kluczem do zachowania zdrowego umysłu w podeszłym wieku.

 

Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska nie tylko współwystępuje ze zdrowszym sercem i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ale także korzystnie wpływa na ludzki umysł. Naukowcy przeanalizowali w tym celu dietę prawie 6 tysięcy osób będących na emeryturze. 

Wszyscy uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych. Badacze wykorzystali te informacje w celu ustalenia, jak blisko diety śródziemnomorskiej są posiłki spożywane przez emerytów.

 

Odkryto, że osoby stosujące dietę najbardziej zbliżoną do śródziemnomorskiej, były o 35% lepsze podczas testów badających sprawność umysłową. Umiarkowane przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się z wynikami lepszymi o 15%.

 

Według dr Yaffe i jej współpracowników odkrycia te wskazują na to, że dieta zbliżona do diety śródziemnomorskiej może chronić przed spadkiem funkcji poznawczych wśród starszych osób. Niemniej koniczne są dalsze badania kliniczne, aby wyjaśnić rolę konkretnych wzorców dietetycznych w starzeniu się mózgu.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj