Aktualności

13.02.2020 - 16:00

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Twój budzik może przesądzać o jakości całego dnia

Najnowsze badania dowodzą, że dźwięk porannego budzika ma ogromne znaczenie wobec naszego nastroju w ciągu całego dnia. Ciekawe okazało się również to, jakie rodzaje budzików najbardziej służą naszemu samopoczuciu. Od czasu, gdy niemal każdy z nas używa smartfona, zyskaliśmy nieograniczony...

13.02.2020 - 14:03

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Posiłki wysokobiałkowe mogą zagrażać zdrowiu serca

W ostatnim czasie coraz więcej osób stosuje diety wysokobiałkowe. Ich popularność wynika z tego, że podczas ich stosowania łatwiej jest zgubić zbędne kilogramy i zbudować masę mięśniową. Jednak na podstawie nowego badania analizującego dane medyczne tysięcy ludzi wywnioskować można, że nadmierna...

12.02.2020 - 13:33

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Naturalny związek chemiczny może pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby to ogólne określenie nieprawidłowego funkcjonowania wątroby w wyniku nagromadzenia tłuszczu w jej obrębie. Z czasem prowadzi on do stanu zapalnego, zwłóknienia oraz zbliznowacenia tkanki tego narządu. Ich konsekwencją może być z kolei marskość wątroby...

12.02.2020 - 13:30

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Naukowcy odkryli nowy biomarker świadczący o depresji

Nowe badania wykazały, że wysoki poziom kwasu antranilowego w surowicy krwi, może pomóc w diagnozowaniu depresji. Kwas antranilowy to metabolit tryptofanu – aminokwasu białkowego związanego z naszym samopoczuciem oraz odczuwaniem stresu. Zdaniem naukowców nowy biomarker będzie mógł służyć nie tylko...

10.02.2020 - 13:28

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Czy jedzenie jajek każdego dnia jest zdrowe?

Konfrontacja kilku badań na temat wpływu codziennego spożywania jajek na zdrowie człowieka skutkowała nowymi wnioskami. Jak aktualnie wypowiadają się eksperci internetowego serwisu medycznego Healthline, jedzenie jednego lub dwóch jajek dziennie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie większości ludzi...

10.02.2020 - 13:16

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

9 różnych pokarmów, których jedzenie poprawi Twoje samopoczucie

Jedna z najczęstszych przyczyn nadmiernego przybierania na wadze to sięganie po jedzenie po to, by poprawić sobie humor. Bardzo często wybieramy wysokokaloryczne, niezdrowe smakołyki, przede wszystkim słodycze i żywność typu fast food. Warto jednak wiedzieć, że także zdrowe i odżywcze pokarmy mają...

09.02.2020 - 01:23

dodał

B

komentarzy:

1

Najnowsze testy pozwolą na ekstremalnie wczesne wykrywanie nowotworów

Dzięki nowym badaniom genetycznym lekarze będą mogli diagnozować nowotwory znacznie wcześniej, niż ma to miejsce obecnie. Nowe badania wykazały, że subtelne oznaki raka mogą pojawić się na wiele lat przed zdiagnozowaniem pacjenta. Chociaż jest zbyt wcześnie, aby zastosować te wyniki w warunkach...

09.02.2020 - 01:18

dodał

B

komentarzy:

0

Opracowano "biodrukarkę", która może drukować komórki skóry bezpośrednio na ranie

Badacze opracowali nowe urządzenie, które „drukuje” nowe komórki skóry na ranie. Technologia ta może być niezwykle pomocna w przypadku pacjentów z poważnymi oparzeniami, które są zbyt rozległe, aby przeprowadzić przeszczepy skóry. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szacunkowo 180 tys....

08.02.2020 - 15:36

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Czerwone mięso, drób i ryby – jak wpływają na nasz układ krążenia?

Eksperci od lat alarmują, że przetworzone mięso może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także śmierci. Jednak czy taka sama zasada dotyczy nieprzetworzonego czerwonego mięsa? I jak na jego tle prezentują się konsekwencje spożywania drobiu oraz ryb? Na te pytania postanowili...

07.02.2020 - 15:38

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Spożywanie sfermentowanej soi może wydłużać życie

Na podstawie nowego badania przeprowadzonego na dużą skalę w Japonii stwierdzono, że sfermentowane produkty sojowe mogą przyczyniać się do niższego ryzyka śmierci. Choć badanie miało wyłącznie charakter obserwacyjny, wnioski, których dostarczyło, można uznać za wysoce interesujące. Soja stanowi...

07.02.2020 - 14:00

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Sztuczne słodziki i tak wpływają na nasz metabolizm, ponieważ są słodkie

Coraz mniejsze znaczenie mają napisy „zero dodatku cukru”, „zero kalorii” na produktach takich jak słodkie napoje. Okazuje się bowiem, że sztuczne słodziki i tak wpływają na nasz metabolizm. Winowajcą okazuje się po prostu słodki smak, który nasz organizm interpretuje jako sygnał do uwalniania...

05.02.2020 - 00:29

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

9 zaskakujących właściwości zdrowotnych kimchi

Jeszcze nie tak dawno temu nie było możliwe uprawianie świeżych warzyw przez 365 dni w ciągu roku. Z tego powodu ludzie na całym świecie opracowywali metody konserwacji żywności. Jeden z nich stanowiła fermentacja, która ze względu na swoje walory smakowe oraz prozdrowotne jest praktykowana do dziś...

04.02.2020 - 15:58

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Mężczyzna przez 10 lat nosił w mózgu tasiemca wielkości jaja

Przez lata pewien Teksańczyk zmagał się z silnymi bólami głowy, których przyczyny nie szło ustalić. Ból był na tyle intensywny, że niejednokrotnie doprowadzał do wymiotów. W końcu lekarzom udało się zlokalizować szokującą przyczynę – tasiemca, który osiedlił się w okolicy mózgu mężczyzny....

29.01.2020 - 15:13

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Według badań za wszystkie nasze emocje odpowiada maleńki obszar w mózgu

Naukowcy postanowili wykorzystać jeden z najbardziej wzruszających filmów do badań nad emocjami człowieka. Posłużono się amerykańskim dramatem Forrest Gump, próbując zlokalizować konkretny obszar w naszym mózgu, który odpowiada za odczuwanie emocji. Wyniki badań, które opublikowano w czasopiśmie...

24.01.2020 - 15:41

dodał

Scarlet

komentarzy:

0

Jakie korzyści dla naszego zdrowia gwarantuje kwercetyna?

Kwercetyna stanowi organiczny związek aromatyczny z grupy flawanoli, który znajduje się w wielu owocach, warzywach oraz ziołach. Może regulować ciśnienie krwi, a także normować poziom cholesterolu. Ponadto kwercetyna posiada działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. W jakiej dokładnie żywności...

Strony