Kategorie:
Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge postanowili zbadać asparaginę – związek chemiczny powszechnie występujący w szparagach, a także w drobiu i owocach morza. Asparagina należy do aminokwasów, wytwarzanych przez organizm do syntezy białek. Jak się okazało, po usunięciu asparaginy z diety myszy cierpiących na agresywną postać raka piersi, wzrost guzów gwałtownie spowolnił.
Badania przeprowadzone przez Cancer Research UK wykazały, że ograniczenie ilości asparaginy w diecie gryzoni lub blokowanie jej za pomocą leku zwanego L-asparaginazą, znacznie zmniejsza rozrastanie się raka piersi.
Okazało się, że im więcej asparaginy w diecie myszy, tym większe ryzyko raka piersi, a także jego przerzutów na inne narządy. Ustalono także, że pacjenci, których organizm wytwarza więcej asparaginy, częściej chorują na raka.
Naukowcy są zdania, że połączenie chemioterapii z ograniczeniem asparaginy w naszej diecie może być skuteczniejszą formą leczenia nowotworów. Należy jednak pamiętać, że nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach i hipoteza ta wymaga dokładniejszego zweryfikowania.
Skomentuj