Kategorie:
Naukowcy z University of Michigan (USA) poinformowali, że stosowanie w zimie diet - nawet tych które zmniejszają spożycie kalorii do dopuszczalnych poziomów i dostarczają organizmowi witamin i składników mineralnych, stanowi zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
W efekcie odchudzania człowiek staje się bardzo podatny na sezonowe choroby zakaźne, z których bardzo często rozwijają się różne powikłania. Do takich wniosków naukowcy doszli po przeprowadzeniu eksperymentów na myszach, które podzielono na trzy grupy i karmiono różnymi pokarmami.
Pierwsza grupa otrzymywała odpowiednią ilość kalorii, witamin i minerałów, druga grupa otrzymywała tylko witaminy i składniki mineralne. Grupa gryzoni z trzeciej grupy dostawała tylko paszę w postaci płynnej, która nie zawierała żadnych składników odżywczych.
Po pewnym czasie u myszy rozwinęły się wirusowe infekcje dróg oddechowych, tak powszechne w zimie. Gryzonie z pierwszej grupy łatwo radziły sobie z chorobą i rzadko rozwijały się u nich powikłania. U myszy z drugiej i trzeciej grupy, nie dość, że bardzo często występowały groźne powikłania. Dodatkowo naukowcy zanotowali gwałtowny wzrost zgonów w grupie żywiącej się najmniej wartościowym pokarmem.
W rezultacie stwierdzono, że stosowanie jakichkolwiek ograniczeń dietetycznych w zimie może wywołać poważne problemy zdrowotne. DLatego w obliczu nadchodzącego sezonu obżarstwa warto zachować umiar w jedzeniu, ale bardziej restrykcyjne odchudzanie przełożyć na bardziej korzystny dla ludzkiego organizmu sezon.
Komentarze
Skomentuj