Muchy w szpitalach stanowią większe zagrożenie niż wcześniej sądzono

Image

Źródło: 123rf.com

Nieprzyjemna obecność much jest niczym w porównaniu z zagrożeniami dla zdrowia, jakie mogą stwarzać. Ostatnie badania pokazują, że prawie 9 na 10 owadów latających zawiera szkodliwe bakterie. Ponad połowa wykrytych bakterii jest oporna na co najmniej jeden rodzaj antybiotyku, a prawie 20% jest opornych na antybiotyki. Wykazano, że penicylina jest najmniej skuteczna w zabijaniu tych bakterii.

U owadów znaleziono 86 szczepów bakterii. Najczęstszymi (w 41% przypadków) szczepami są Escherichia coli (Escherichia coli) i Enterobacteriaceae salmonella (Salmonella). 24 procent szczepów należy do rodziny bakterii, które zawierają również jadalne laseczki woskowe (B. cereus), 19 procent to rodzina gronkowców, które mogą powodować infekcje skóry, ropnie i infekcje dróg oddechowych.

„Wyniki tego wielkoskalowego badania mikrobiologicznego pokazują, że owady latające znalezione w szpitalach są nosicielami różnych bakterii” - napisała Federica Boyocci, główna autorka badań i studentka na Aston University. „To bardzo interesujące, że znaleziono tak wiele lekoopornych bakterii. To dobry przykład tego, jak nadmierne leczenie antybiotykami w systemie opieki zdrowotnej utrudnia leczenie zakażeń."

W trwającym osiemnaście miesięcy badaniu naukowcy złapali prawie 20 tys. owadów latających za pomocą pułapek światła ultrafioletowego, pułapek elektronowych i pułapek na klej.

„Szpitale należące do British National Health Service są bardzo czyste, więc ryzyko owadów przenoszących bakterie i zakażających pacjentów jest bardzo niskie” - powiedział Anthony Hilton, jeden z autorów stosowanej mikrobiologii w badaniu. „W naszym badaniu chcemy pokazać, że nawet w najczystszym środowisku konieczne są działania zapobiegające przedostawaniu się bakterii do szpitali. Szpitale Narodowej Służby Zdrowia podejmą szereg konkretnych działań, ale można zastosować proste kroki w celu poprawy sytuacji."

Wiosną i latem złowiono więcej owadów, które zostały złapane w różnych miejscach szpitala, w tym w ośrodkach przygotowywania żywności dla pacjentów, w pokoju dla gości i dla personelu, w pokojach pacjentów oraz na oddziale noworodków.

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.