Kategorie:
Wstępne ustalenia badaczy z Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust i University of East Anglia wskazują, że niedobór witaminy D może być związany z wyższą śmiertelnością u pacjentów z Covid-19. Stowarzyszenie bada, czy wskazane jest, aby ludzie w mniej nasłonecznionych krajach powinni suplementować witaminę D.
Witamina D jest wytwarzana przez nasze komórki skóry, gdy jesteśmy wystawieni na działanie słońca i jest potrzebna do regulowania ilości wapnia i fosforanów w organizmie. Możemy również wchłaniać witaminę D z pożywienia, takiego jak ryby i grzyby, a dostarczone przez nią składniki odżywcze są potrzebne do utrzymania zdrowych kości, zębów i mięśni. Znaczny niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy i osteomalacji. Pojawiają się również dowody na rolę witaminy w budowaniu odporności organizmu. Nowe badanie powiązało również niedobór witaminy D ze śmiertelnością Covid-19 w krajach Europy.
Badacze dokonali przeglądu istniejących danych na temat średnich poziomów witaminy D wśród obywateli 20 krajów w całej Europie. Dane te zostały następnie porównane ze wskaźnikami śmiertelności z Covid-19 w tych samych 20 krajach. Analiza statystyczna liczb ujawniła istotną korelację między liczbami – obszary o najwyższych wskaźnikach śmiertelności z powodu Covid-19 obejmują populację z najniższymi stężeniami witaminy D w organizmie.
Eksperci zastrzegają, że jest za wcześnie na stosowanie witaminy D jako profilaktyki przeciwko koronawirusowi. Raporty przekrojowe należy rozpatrywać ostrożnie, ponieważ uwzględniają tylko jedną zmienną, co może prowadzić do błędnych wniosków. Obszary o wyższym poziomie witaminy D mogą czerpać korzyści z innych korzyści fizjologicznych, które zmniejszają ryzyko śmiertelności z powodu Covid-19.
Mimo to, warto zaopatrzyć się w odpowiednie suplementy. Lekarze zalecają codziennie przyjmowanie witaminy D w celu utrzymania zdrowych kości i mięśni, a także w celu poprawy odporności i wzmocnienia układu krążenia.
Skomentuj