Ciężkie przypadki zachorowań na koronawirusa mogą być związane z niedoborem witaminy K
Image
Holenderscy naukowcy zbadali pacjentów w szpitalu w Nijmegen i zauważyli korelację między poziomem witaminy K a ich stanem zdrowia. Pacjenci, którzy zmarli na COVID-19 lub zostali przyjęci na oddział intensywnej terapii z tą diagnozą, mieli niedobór tego związku. Warto również zauważyć, że w regionach Japonii, gdzie spożywają dużo witaminy K w ramach narodowej potrawy natto, nie odnotowano ani jednej śmierci z powodu koronawirusa.
COVID-19 powoduje krzepnięcie krwi i niszczy elastyczne włókna w płucach. Witamina K, która pochodzi z pożywienia i gromadzi się w przewodzie pokarmowym, bierze udział w produkcji białek, które regulują krzepnięcie i mogą chronić przed chorobami płuc.
Badanie przeprowadzone przez Institute of Cardiology Research w Maastricht, wiodącym ośrodku badań chorób sercowo-naczyniowych, objęło 134 pacjentów hospitalizowanych od 12 marca do 11 kwietnia z rozpoznaniem COVID-19, a także grupę kontrolną 184 osób w tym samym wieku, którzy nie zostali zarażeni koronawirusem.
„Polecam przyjmowanie suplementów z witaminą K. Nawet jeśli nie pomagają one w ciężkich przypadkach COVID-19, są dobre dla naczyń krwionośnych, kości i prawdopodobnie także dla płuc” - powiedział Rob Janssen, jeden z badaczy. „Jest witamina K1 i K2. K1 znajduje się w szpinaku, brokułach, zielonych warzywach, jagodach oraz we wszystkich owocach i warzywach. K2 jest lepiej przyswajana przez organizm. Można ją znaleźć w serze holenderskim i francuskim.”
Szczególnie bogata w witaminę K jest natto. Jak piszą japońscy naukowcy, w tych regionach kraju, w których spożywają dużo natto, nikt nie umarł na COVID-19.
Naukowcy z Holandii nie przeprowadzili jeszcze badań klinicznych dotyczących związku witaminy K i COVID-19, ale w świetle wstępnych badań zalecają przestrzeganie norm konsumpcji tej witaminy, z wyjątkiem osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. Poza tym witamina K jest całkowicie bezpieczna.
Ocena
- 373 widoki
Dodaj komentarz