Niski poziom kwasów omega-3 czterokrotnie zwiększa ryzyko śmierci z powodu COVID-19

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Opublikowano wyniki pierwszego badania potwierdzającego bezpośredni związek między poziomem kwasów tłuszczowych we krwi ludzkiej a śmiertelnością z powodu koronawirusa. Teraz naukowcy rozważają nie tylko opcje zapobiegania COVID-19 za pomocą kwasów omega-3, ale także badają skuteczność przewidywania śmiertelności dla tego biomarkera.

Najnowsze badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dostarcza mocnych dowodów na to, że wyższy poziom omega-3 we krwi wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu COVID-19. Autorzy badania twierdzą, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają silne działanie przeciwzapalne i mogą osłabiać burze cytokin.

 

Obecnie w literaturze medycznej znajduje się kilka artykułów sugerujących korzystny wpływ kwasów omega-3 na COVID-19. W najnowszym badaniu naukowcy obserwowali stu pacjentów z COVID-19, których podzielono na cztery grupy po 25 osób na podstawie poziomu omega-3 we krwi.

 

W pierwszej grupie z najwyższym poziomem omega-3 zmarł tylko jeden pacjent, natomiast w grupach o niższych wskaźnikach śmiertelność wyniosła trzynaście osób. Innymi słowy, względne ryzyko śmiertelności było około czterokrotnie wyższe u osób z niższym poziomem kwasów omega-3. Dane te uzyskano po skorygowaniu o płeć i wiek pacjentów.

„Chociaż to badanie pilotażowe nie spełnia standardowych progów istotności statystycznej, dostarcza mocnych dowodów na korzystny wpływ kwasów omega-3 na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niepożądanych skutków COVID-19” - powiedział Arash Asher współautor badania.

Z drugiej strony, niski poziom omega-3 może być skutecznym wskaźnikiem śmiertelności z powodu COVID-19, twierdzą naukowcy, ale te założenia nie zostały jeszcze dokładnie przebadane.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj