Napoje słodzone cukrem mogą powodować dysfunkcje nerek

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania powiązały soki owocowe i napoje gazowane słodzone cukrem z ryzykiem rozwinięcia przewlekłej choroby nerek. Badania te należą do rosnącej liczby publikacji, które potwierdzają, że słodzone napoje mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

 

Naukowcy w latach 2000–2004 oraz 2009–2013 przeanalizowali diety ponad 3000 uczestników badania. Informacje zostały zebrane za pomocą kwestionariusza.

Jak się okazało, 6% badanych rozwinęło przewlekłą chorobę nerek. Wyniki badania pokazują, że spożywanie słodkich napojów, soków owocowych, a także słodzonej i aromatyzowanej wody, wiązało się z wyższym ryzykiem rozwoju przewlekłej choroby nerek. Osoby, które spożywały duże ilości tych napojów, były o 61% bardziej narażone na rozwój niebezpiecznych chorób układu wydalniczego.

 

Naukowcy mają nadzieję, że badanie to doprowadzi do zmniejszenia spożycia napojów o wysokiej zawartości cukru. Odkrycie opublikowano w czasopiśmie klinicznym American Society of Nephrology.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika spacepol

Co za bzdety. Poczytajcie

Co za bzdety. Poczytajcie lepiej jakie dysfunkcje mogą powodować wszelkiego rodzaju słodziki! Syrop glukozowo-fruktozowy to zwykła trutka. Powoduje tycie, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie używali do wszystkiego cukru(!) i nie mieli żadnych chorób nerek! Ani też innych chorób, które przypisuje się cukrowi. Czy wy nie widzicie, że te wmawiane bzdety mają jedynie jedno podłoże: KASA, KASA, KASA! Przyjżyjcie się temu co jecie. Wszystko sztuczne, spaprane chemią. Pieczywo to same spulchniacze a nie mąka i jaja! GMO, utrwalacze, barwniki, polepszacze smaku i zapachu. TO(!), szkodzi na zdrowie i powoduje wiele chorób a nie coś co od pokoleń nie powodowało żadnych(!) chorób. Przykład ze słodzikami i przekrętem? Otóż. Pewien napój z Biedronki: Jeden słodzony cukrem, drugi syropem glukozowo-fruktozowym. Oba wyglądają identycznie. Etykiety i butelki. Ta sama ilość w butelce. Jednak inny producent! Pierwszy napój smakuje normalnie, drugi jest mdły, paskudny. Przekręt polega na tym, że oba kosztują tyle samo(!). Słodzik w tym drugim jest o wiele słodszy od cukru co powoduje, iż używa się go o wiele mniej niż cukru. Efekt? Producent-oszust zarabia na użyciu słodzika dużo więcej niż producent używający cukru! Zacznijcie używać logiki i myślcie! Sięgajcie do przeszłości w której jedzono i uzywano to co dziś wmawia się wam, że jest trujące. Jednak wtedy jakoś tych chorób nie było!!! Niech szlag trafi wszystkich dietetyków polecających dietę bezglutenową dla zdrowych(!) ludzi! Ta dieta jest szkodliwa! Wystarczy dobrze o niej poczytać. 
Wiedza nie boli!!!!! Choć czasami mam wrażenie, że niektórych tak...

0
0

Skomentuj