Kategorie:
Intelekt człowieka rozwija się z czasem, jednak odpowiednio skomponowana dieta również potrafi wpłynąć na jego rozwój. Amerykańscy naukowcy opublikowali listę produktów żywnościowych, które stymulują mózg i poprawiają sprawnośc umysłową człowieka.
Na pierwszym miejscu znalazły się tłuste ryby, które są bogate w kwasy omega-3. Związek ten wpływa na rozwój istoty szarej w mózgu. Ryby powinno się spożywać 1-2 razy w tygodniu.
Następne na liście są produkty mleczne, w tym mleko. Substancje w nich zawarte są łatwo wchłaniane przez mózg, co zwiększa przemianę materii w komórkach. Wszystko to ma pozytywny wpływ na zdolności intelektualne człowieka. Badania wykazały, że osoby, które regularnie piją mleko mają lepszą pamięć i charakteryzuje je zdolność logicznego myślenia.
Fasola, bogate źródło kwasu foliowego i witaminy B, znajduje się na trzecim miejscu. Spożywanie jej wpomaga ludzką pamięć.
Na kolejnym miejscu listy znalazły się pomidory, które zawierają przeciwutleniacz - likopen. Związek ten neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki mózgowe. Co ciekawe - obróbka termiczna pomidorów powoduje, że stężenie likopenu w potrawie tylko rośnie. Związek ten potrafi również oczyszczać organizm, stymulować odnowę i odmłodzenie komórek skóry. Warto zaznaczyć także, że w centrum zainteresowania naukowców, poza wymienionymi powyżej produktami, znalazła się również żurawina, jagody, kapusta, buraki i szpinak.
Komentarze
Skomentuj