Kategorie:
Nawracające pieczenie i ból w nadbrzuszu? Powszechnie uważa się, że zgaga to problem tylko dla osób przejadających się. Bywa jednak, że zgaga staje się chroniczną dolegliwością. Wystarczy jednak skorzystać z prostych wskazówek, aby ograniczyć możliwość wystąpienia lub złagodzić objawy zgagi.
Jeśli prowadzi się aktywny tryb życia, najlepiej po posiłku jednak starać się ograniczyć ruch, aby nie powodować wzrostu ciśnienia w jamie brzusznej. Szczególnie szkodliwa dla cierpiących na zgagę jest aktywność fizyczna przez pierwsze 60-90 minut po posiłku.
Aby zmniejszyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego, najlepiej spożywać posiłki regularnie, 4-5 razy dziennie w mniejszych porcjach.
Obfita kolacja, zwłaszcza spożyta na krótko przed snem, może powodować zgagę w godzinach nocnych i porannych. Dlatego ostatni posiłek danego dnia należy zjeść najpóźniej 5 godzin przed snem.
Konieczna jest również kontrola tego, co się spożywa danego dnia. Często niektóre pokarmy mogą wywoływać zgagę. Na przykład ciasto francuskie, banany, mocna herbata (w tym zielona), różne sosy.
Powinno się wyeliminować również z diety smażone i mączne potrawy ( na bazie sody oczyszczonej, proszku do pieczenia lub drozdży).
Komentarze
Skomentuj