Naukowcy rozstrzygają odwieczny spór – czy powinniśmy jeść mięso?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dieta wegetariańska od zawsze budzi wiele zaciekłych dyskusji pomiędzy ludźmi. Niektórzy decydują się na dietę roślinną ze względów zdrowotnych, inni kierują się kwestiami etycznymi. Naukowcy postanowili jednak ocenić problem jedynie pod kątem wartości odżwyczych. 

 

Człowiek jest gatunkiem wszystkożernym – nasz układ trawienny radzi sobie z trawieniem zarówno mięsa, jak i roślin. Ludzkie jelita są bardzo podobne do jelit naszych najbliższych krewnych w świecie zwierząt – małp. Wynika z tego, że także nasze diety powinny opierać się na podobnej żywności. Warto dodać, że małpy jedzą głównie owoce, liście, orzechy i owady, a najrzadziej mięso.

 

Ewolucjoniści twierdzą, że jedzenie mięsa dało ludziom znaczną przewagę. Mięso nasycone białkiem oraz energią mogło przyczynić się do wykształcenia przez człowieka tak skomplikowanego umysłu. Aby wykształcić większy mózg, organizm musiał oszczędzić energię w innym miejscu. Dlatego też nasze jelita uległy skróceniu.

 

Posiadanie krótszych jelit oznacza, że dieta musi być wyższa jakościowo, aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Współcześnie jest to o wiele łatwiejsze do osiągnięcia, jednak dawniej człowiek musiał poświęcić wiele czasu, aby znaleźć pożywienie.

Warto zaznaczyć, że uwarunkowania dietetyczne człowieka są ruchome. Może o tym świadczyć nasza zdolność do spożywania produktów mlecznych bez pochorowania się. Pozostałe gatunki zwierząt nie piją mleka po przejściu wieku niemowlęcego. Człowiek jednak trawi laktozę od stuleci. Nasza flora bakteryjna jelit uległa zmianie także wówczas, gdy zaczęliśmy spożywać zboża. W rezultacie człowiek ma bardzo różnorodną dietę, która pozostawia mu sporą dowolność.

 

W ostatnich latach rośnie liczba dowodów na poparcie korzyści zdrowotnych wynikających z diety wegetariańskiej, a także dowodów na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania zbyt dużych ilości mięsa. Dietetycy twierdzą, że diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem wystąpienia otyłości, cukrzycy oraz nadciśnienia. 

 

Nie jest jednak tak, że spożywanie mięsa nie ma żadnych korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Mięso jest bogate w białko oraz w witaminę B12, to także doskonałe źródło żelaza. Należy jednak pamiętać, że w dzisiejszych czasach białko jest znacznie łatwiejsze do zdobycia, na przykład poprzez jedzenie orzechów i fasoli. Z kolei witaminę B12 znajdziemy w serach, jajach oraz w mleku, a żelazo w roślinach strączkowych, ziarnach, orzechach oraz niektórych warzywach. 

Dietetycy wyróżniają cztery rodzaje mięsa: białe, czerwone, przetworzone oraz ryby. Ryby i białe mięso są najzdrowsze – pod warunkiem, że proces ich obróbki nie polega na zalaniu ich tłuszczem. Sytuacja wygląda za to nieco inaczej w przypadku mięsa czerwonego oraz przetworzonego. Tego typu pożywienie skutkuje ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy oraz chorób serca. Odradza się spożywanie solonego, wędzonego lub peklowanego mięsa, a jeśli chodzi o mięso czerwone, bezpiecznie jest je jeść raz lub dwa razy w tygodniu.

 

Jedno jest pewne – zarówno dieta wegetariańska, jak i dieta z mięsem, mogą być bezpieczne dla zdrowia. Żyjemy w czasach, w których mamy dużą dowolność w komponowaniu swoich posiłków i jesteśmy w stanie zapewnić sobie wszystkie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, składniki odżywcze. Dlatego też na pytanie „czy jeść mięso?” możemy odpowiedzieć sobie sami.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Estia

Skoro jedzenie produktow

Skoro jedzenie produktow zwierzecych jest zdrowe to pokazcie mi miesozerce ktory w wieku 95 lat jest sprawny fizycznie i psychicznie. Znany kardiochirurg pracowal w swoim zawodzie do 95 roku zycia przeprowadzajac operacje na sercu. Swoja swietna kondycje Dr. Ellsworth Wareham zawdziecza diecie weganskiej na ktorej jest ponad 50 lat ,diecie pozbawionej calkowicie  produktow odzwierzecych.

0
0

Skomentuj