Niektóre owoce cytrusowe zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Image

www.dreamstime.com

Spożywanie dużych ilości soku grejpfrutowego lub pomarańczowego może powodować rozwój czerniaka - śmiertelnej postaci raka skóry, ostrzegają eksperci z Brown University. Jednym z głównych czynników ryzyka zachorowania na czerniaka jest promieniowanie UV. Niektóre środki do opalania zaiwerają psoraleny (furanokumaryny) - związki naturalne, które można znaleźć m.in. w owocach cytrusowych. Mogą one sprawić, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promieniowanie UV.



Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 63.810 kobiet i 41.622 mężczyzn. Wszyscy wolontariusze wypełniali kwestionariusz dotyczący odżywiania się, co najmniej raz na cztery lata. Za porcję owoców cytrusowych uznano jeden pomarańcz, pół grejpfruta lub 170 ml soku z tych owoców - podaje Medical News Today. Badani co dwa lata podawali również dane dotyczące palenia tytoniu, aktywności fizycznej i historii choroby. Podczas prowadzenia obserwacji, u 1840 osób zdiagnozowano czerniaka.



Po przeanalizowaniu danych okazało się, że jeśli badany spożywał jedną porcję owoców cytrusowych co najmniej 1,6 razy dziennie, ryzyko rozwoju czerniaka wzrastało aż o 36%. Im więcej owoców cytrusowych spożywał badany, tym wyższe było ryzyko. Szczególnie narażone były osoby, które paliły w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania i były często narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

 

Co ciekawe: ryzyko zachorowania na czerniaka nie było związane z wiekiem, paleniem tytoniu, spożyciem kawy lub alkoholu, spożycie witaminy C i poziomem aktywności fizycznej. Naukowcy odkryli również, że spożywanie innych produktów bogatych w furokumaryny (np. marchwi), nie ma żadnego związku z rozwojem czerniaka.

 

 

Ocena: