Herbata chroni mózg przed zwyrodnieniem
Image
Naukowcy z Singapuru odkryli, że herbata zwiększa spójność struktury mózgu, a jednocześnie zwiększa wydajność jego pracy, szczególnie w starszym wieku. Różnorodność herbaty nie ma znaczenia, najważniejsze jest, aby pić ją regularnie.
Naukowcy z National University of Singapore odkryli, że długotrwałe używanie herbaty zapewnia pewną ochronę przed związanym z wiekiem pogorszeniem funkcji poznawczych. Według Futurity w latach 2015 - 2018 naukowcy gromadzili dane na temat zdrowia i stylu życia 36 wolontariuszy w wieku powyżej 60 lat, a także przeprowadzili badanie MRT mózgu.
Autorzy doszli do wniosku, że uczestnicy, którzy pili herbatę co najmniej cztery razy w tygodniu przez 25 lat, mieli lepszą łączność w niektórych strukturach mózgu. Odmiana herbaty nie odgrywała żadnej roli. Czarna, czy zielona wywoływała ten sam efekt.
To już jest kolejne badanie przemawiające za korzyściami płynącymi ze spożywaniem herbaty. W 2017 roku zespół badaczy udowodnił, że codzienne spożywanie herbaty zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych u osób starszych o 50%. W nowej pracy pokazano mechanizm leżący u podstaw tego zjawiska. Według autorów zwiększona łączność działów mózgu sprawia, że jego praca jest bardziej wydajna i zmniejsza koszty energii.
Naukowcy planują kontynuować badanie związków między konsumpcją herbaty a zdrowiem mózgu. W szczególności zamierzają ustalić, które substancje zawarte w herbacie są odpowiedzialne za wykryty efekt. Być może ich synteza otworzy nowe możliwości zapobiegania neurodegeneracji.
Ocena
- 129 widoków
Dodaj komentarz