Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W artykule opublikowanym w European Journal of Preventive Cardiology naukowcy z Baylor University w Houston w Teksasie dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat korzystnego wpływu czekolady na zdrowie naczyń.

Naukowcy przeanalizowali dane z badań nad związkiem między spożyciem czekolady a chorobą wieńcową serca w ciągu ostatnich 50 lat. W sumie we wszystkich sześciu badaniach podjętych w tym czasie wzięło udział 346 289 uczestników.

 

W ciągu następnych 9 lat po badaniu u 14 043 uczestników wystąpiła niewydolność wieńcowa, a 4667 z nich miało zawał serca. Zauważono jednak, że uczestnicy, którzy jedli czekoladę częściej niż raz w tygodniu, mieli o 8% mniejsze ryzyko choroby wieńcowej niż ci, którzy jedli czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu.

 

Naukowcy nie sprecyzowali, jaki rodzaj czekolady wpływa najlepiej na stan naczyń krwionośnych, ale zapewnili, że czekolada ma wiele korzystnych właściwości, które mają zbawienny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Naukowcy obiecali również, że na kolejnych etapach badań określą, jaki rodzaj czekolady jest najbardziej przydatny dla serca.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj