Kategorie:
Walory smakowe to nie jedyna zaleta mandarynek. Pomimo, że prawie 90% ich miąższu stanowi woda, pozostałe 10% masy celulozowej zawiera cukry, pektyny, kwasy, sole mineralne, glikozydy, olejki eteryczne i witaminy. Owoce te są również bogatym źródłem witamin z grupy C, ale zawierają także witaminy z grupy B, P, K, D oraz witaminę A.
Mandarynki nie są cudownym owocem na schudnięcie, jednak połączenie ćwiczeń z równoczesnym piciem soku z mandarynek pozwala uzyskać bardzo dobre wyniki. Takiego zdania są koreańscy naukowcy, którzy przeprowadzili serię badań na grupach uczniów z nadwagą. Pierwsza grupa walczyła z otyłością regularnie ćwicząc, a druga - łączyła aktywność fizyczną z regularnym spożywaniem soku mandarynkowego. Eksperyment udowodnił, że uczniowie z drugiej grupy tracili wagę znacznie szybciej i efekt utrzymywał się u nich znacznie dłużej.
Należy jednak pamiętać, że mandarynki to owoce cytrusowe i są silnym alergenem. Dlatego też należy jeść je z umiarem i nie przesadzać. Nasz organizm nie jest w stanie odłożyć składników odżywczych "na później", dlatego zdarza się, że chcąc "dowitaminizować" organizm, robimy sobie krzywdę.
Ze skórki mandarynek otrzymuje się olejek, który często jest stosowany w celach kosmetycznych, wykorzystuje się go np. podczas masażu. Olejek ze skórki mandarynkowej ma działanie uspokajające oraz wywiera korzystny wpływ na stan skóry. Ponadto, olej mandarynkowy pomaga w kobietom w ciąży w walce z rozstępami, a francuscy lekarze zalecają nawet matkom wcierać go w skórę na brzuszku dziecka, wykonując jednocześnie okrężnymi ruchami masaż, gdy maluszek cierpi na kolki.
Komentarze
Skomentuj