Niebezpieczne właściwości oleju kokosowego

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Olej kokosowy jest obecnie promowany, jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych olejów, stosowanych w kuchni. Jednak najnowsze badania wykazały, że olej kokosowy może prowadzić do zwiększenia stężenia cholesterolu w organizmie człowieka.

 

Specjaliści z Uniwersytetu Nauk Biologicznych w Karolinie południowej doszli do wniosku, że spożywanie oleju kokosowego często prowadzi do problemów z układem krążenia. Aktywne elementy oleju aktywują produkcję cholesterolu w organizmie człowieka.

 

Ponadto, olej kokosowy może powodować w organizmie wzrost immunomodulatorów, które mają niekorzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Badacze twierdzą, że niewielka ilość oleju kokosowego pomaga w leczeniu na przykład nadwagi. Jednak zbyt obfite go stosowanie jest niebezpieczne dla zdrowia.



Oprócz serca, olej kokosowy może uszkodzić także nerki i żołądek. Jest to spowodowane faktem, że produkt zawiera związki, które są trudne do strawienia przez organizm. W rezultacie, olej kokosowy może powodować owrzodzenia, a nawet niewydolność nerek.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Stanisław

Wszystkie serwisy o zdrowym

Wszystkie serwisy o zdrowym odżywianiu trąbia na prawo i lewo jaki to olej kokosowy nie jest zdrowy. Prawda jest taka, że są dwie szkoły, jedna, która od zawsze traktowała ten rodzaj oleju jako szkodliwy (tak naprawdę jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt lat temu ciężko było go nawet dostać w sklepach na Zachodzie) i druga, która chwali, ile wlezie...

Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku. Każdy musi samodzielnie podjąć decyzję mając w głowie, że nie wszystkie zapewnienia producentów koniecznie mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. 

0
0
Portret użytkownika Dietoterapiaweb

Mój ulubiony fragment: 

Mój ulubiony fragment: 

"Badacze twierdzą, że niewielka ilość oleju kokosowego pomaga w leczeniu na przykład nadwagi. Jednak zbyt obfite go stosowanie jest niebezpieczne dla zdrowia."
 

No cóż, zbyt obfite stosowanie czegokolwiek będzie niebezpieczne dla zdrowia. Do takich wniosków możemy dojść równie dobrze badając banany, chleb czy szpinak, a nawet czystą wodę. Trochę mało konkretów. Jestem ciekawa jakie to straszliwe substancje znajdują się w oleju kokosowym, które powodowałyby takie zaburzenia w organizmie. Być może tam są, nie przeczę. Szkoda tylko, że zabrakło tej informacji w artykule Sad

0
0
Portret użytkownika Anna

Kolejna ściema! czyżby firmy

Kolejna ściema! czyżby firmy farmaceutyczne bały się ,że klientów stracą?  :) ludzie w końcu zaczynają otwierać oczy ,więc przestańcie kłamać ! nie wierzcie w te bajki.Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i nie ma żadnych dowodów by nam szkodził.

 

0
0
Portret użytkownika ja

kolejne bzdury.....douczcie

kolejne bzdury.....douczcie sie prosze.....cholesterol nie jest zly,ba, jest wyznacznikiem zdrowia i dlugiego zycia!! cala reszta to juz historia nauki....lata 50 a moze 60 ....

0
0
Portret użytkownika AG

Bardzo proszę autora tekstu o

Bardzo proszę autora tekstu o wskazanie linku/tekstu/źródła badań na podstawie których został stworzony ten artykuł. 

0
0

Skomentuj