Amerykańscy lekarze chcą etykietować sery z powodu ryzyka raka
Image
Niektórzy lekarze chcą, aby ser był opatrzony etykietami ostrzegającymi konsumentów o jego związku z ryzykiem raka piersi.
Grupa amerykańskich lekarzy zwróciła się do amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków o dodanie etykiety ostrzegawczej do sera, że pokarm ten zawiera hormony, które mogą zwiększać ryzyko raka piersi.
Ser wytwarzany z mleka krowiego może zawierać hormony rozrodcze i wzrostowe, które niektóre badania wiążą z ryzykiem raka. W innych badaniach wykazano jednak, że ser jest faktycznie związany z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak niższe ryzyko chorób serca, czy cukrzycy typu II i jest całkowicie bezpieczny, kiedy jemy go z umiarem. Cheddar, brie, mozzarella czy Gouda? Niektórzy amerykańscy lekarze twierdzą, że wybór sera nie powinien mieć znaczenia, szczególnie jeśli jesteś kobietą.
Lekarze, członkowie amerykańskiego non-profit komitetu lekarzy ds. medycyny odpowiedzialnej, zwrócili się do amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków o dodanie etykiety ostrzegawczej do serów wytwarzanego z mleka krowiego, że zawarte w nim hormony mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka piersi.
Organizacja, która jest zaangażowana w promowanie zdrowia poprzez żywienie roślinne i ograniczenie konsumpcji produktów zwierzęcych, złożyła petycję 3 października br., czyli na początku miesiąca świadomości o raku piersi. 12 tys. członków stowarzyszenia głosi, że wysokotłuszczowe produkty serowe są powiązane z nawet 53% wzrostem ryzyka raka piersi.
Ogólnie badania nad wpływem sera na zdrowie są bardzo zróżnicowane. Analiza dostępnych dowodów z 2017 r. wykazała, że ser nie wiąże się z dodatkowym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub jakiejkolwiek śmiertelnej choroby, w tym raka. Według większości dietetyków, ludzie mogą całkowicie cieszyć się ze spożywienia sera w ramach zbilansowanej diety, co może przynieść nawet pewne korzyści.
Rak piersi jest drugą najczęstszą przyczyną śmierci kobiet w Ameryce z ponad 240 tys. nowych przypadków i ponad 40 tys. zgonów rocznie, zgodnie z danymi z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Problem dotyczy sera, ponieważ duża część komercyjnego mleka mlecznego pochodzi od krów leczonych hormonami, które mogą dostać się do mleka. Proces produkcji sera może skoncentrować niektóre z tych hormonów, takich jak IGF-1, których badania powiązały ze zwiększonym ryzykiem raka piersi.
Uważa się również, że tłuszcz nasycony w większości serów odgrywa ważną rolę, ponieważ badania wykazały, że szczególnie wysokotłuszczowe produkty mleczne zwiększają ryzyko śmierci z powodu raka piersi. W petycji zaznaczono, że niskotłuszczowe produkty mleczne mogą rzeczywiście przynosić korzyści zdrowotne, powołując się na badania, że ogólne spożycie nabiału jest powiązane z ogólnie niższym ryzykiem raka. Uważa się, że niektóre wzorce żywieniowe, które obejmują ser, jak dieta śródziemnomorska, należą do najzdrowszych na świecie.
- Dodaj komentarz
- 390 widoków