Sekretem diety długowieczności może być pięć posiłków dziennie
Image

W trakcie badań naukowcy ustalili, jaki rodzaj diety może wydłużyć oczekiwaną długość życia i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia - głównych przyczyn zgonów. Jak zauważa autorka badania, przestrzeganie tej diety jest w zasięgu większości z nas.
Nowe badanie opublikowane 1 marca w czasopiśmie naukowym Circulation, wiodącym czasopiśmie należącym do American Heart Association, wykazało, że analiza diety prawie dwóch milionów dorosłych na całym świecie wykazała, że najlepszą dietą zwiększającą długowieczność może być około 5 porcji owoców i warzyw dziennie. W tym 2 porcje owoców, 3 porcje warzyw, każda porcja powinna mieć około 80 gramów. Badania sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka i innych chorób, które są głównymi przyczynami zgonów.
Główny autor badania Dong D. Wang z Harvard Medical School, wraz ze współpracownikami, przeanalizowali dane z badań medycznych pielęgniarek i późniejszych badań lekarzy, w tym informacje zebrane przez 30-letni towarzyszący monitoring ponad 100 tysięcy dorosłych. Zebrali również dane dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz śmiertelności z 26 różnych badań, w których wzięło udział około 1,9 miliona ludzi z 29 krajów i regionów obu Ameryk, Europy, Azji, Afryki i Australii.
Analiza wykazała, że spożywanie około 5 porcji owoców i warzyw dziennie wiązało się z najniższym ryzykiem zgonu, ale zjedzenie więcej niż 5 porcji nie zmniejszało ryzyka. W porównaniu do spożywania tylko 2 porcji owoców i warzyw dziennie, uczestnicy, którzy jedli 5 porcji owoców i warzyw dziennie żyli najdłużej, mieli o 13% mniejsze ryzyko zgonu z różnych przyczyn, a także ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia (m.in. choroby serca i udar) zmniejszyła się o 12%, z powodu raka - o 10%, z powodu chorób układu oddechowego (np. przewlekła obturacyjna choroba płuc) - o 35%.
Jednak naukowcy twierdzą, że nie wszystkie owoce i warzywa są jednakowo korzystne dla organizmu człowieka. Na przykład warzywa bogate w skrobię, takie jak groszek i kukurydza, soki owocowe i ziemniaki, nie mają nic wspólnego ze zmniejszaniem ryzyka śmierci z różnych przyczyn lub niektórych chorób przewlekłych. Z kolei zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, sałata i brunatnica, a także owoce i warzywa bogate w beta-karoten i witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, jagody i marchew, mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Najnowsze badanie sugeruje, że najlepiej jest spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Z punktu widzenia zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym taka ilość owoców i warzyw jest najbardziej korzystna i jest stosunkowo łatwa do spożycia dla większości ludzi.
- Dodaj komentarz
- 768 widoków
sekretem dlugowiecznosci jest
sekretem dlugowiecznosci jest spowolniony metabolizm - widac to na przykladzie zwierzat.. po to ta cala propagadna 5 posilkow i przyspieszania metabolizmu abyscie konsumowali jak najwiecej i krotko zyli.. mnisi w tybecie jedza dwa posilki - jeden ok. 8 rano juz po cwiczeniach a drugi ok 13 i koniec.. zyja dlugo i zachowuja sprawnosc rowniez dzieki cwiczeniom.. po ok 6 godzinach niejedzenia organizm syntezuje hormon wzrostu.. i dalej nie trzeba sie rozpisywac..
slowo klucz: "może". moj
slowo klucz: "może". moj 96letni dziadek wpieerdaala podgardle ryz i jajka - od czasu do czasu pasztet z biedronki plus jakis syf w puszcze, który mu kupuje syn i wmawia, że to najlepsza kiełbasa na rynku i co i nawet okularow nie nosi a sluch ma jak kurva myszołów... tak pięć posiłkow dziennie my asssss....
UWAGA UWAGA ten artykuł
UWAGA UWAGA ten artykuł poadje kompletnie bzdurną teorię. im wiecej posiłków spożyjesz tym szybciej się pochprujesz i skrócisz sobie życie