Cukier wyzwala otyłość poprzez niszczenie mikrobioty jelitowej
Image
Naukowcy wykazali, w jaki sposób cukier wyzwala kaskadę zdarzeń w jelitach prowadzących do zespołu metabolicznego, stanu przedcukrzycowego i otyłości. Ten mechanizm wyjaśnia również, dlaczego niektórzy ludzie, którzy eliminują cukier z diety, nadal nie tracą na wadze i nie poprawiają swojego zdrowia.
Odżywianie odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu optymalnej wagi, ale według nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z Columbia University równie ważna jest mikrobiota jelitowa. Naukowcy ocenili wpływ zachodniej diety bogatej w cukier i tłuszcz na zdrowie myszy i doszli do wniosku, że rozwój zaburzeń metabolicznych jest w dużej mierze spowodowany wpływem cukru na jelita.
W eksperymentach na modelach mysich naukowcy odkryli oznaki zespołu metabolicznego już po czterech tygodniach wysokotłuszczowej i bogatej w cukier diety. Wraz z tym zmienił się stosunek bakterii jelitowych, co wpłynęło na zmniejszenie liczby komórek odpornościowych Th17. Dalsze eksperymenty wykazały, że to właśnie Th17 jest potrzebne, aby zapobiec rozwojowi zaburzeń metabolicznych, cukrzycy i przybieraniu na wadze. Redukują stany zapalne i chronią organizm przed wchłanianiem chorobotwórczych lipidów. Wreszcie naukowcy odkryli, że przyczyną tych negatywnych zmian był cukier. Po usunięciu go z diety myszy nie rozwinęły zaburzeń metabolicznych, pomimo tej samej ilości kalorii w diecie.
Warto zauważyć, że nadal istniały pewne wyjątki. Brak cukru nie pomógł tym gryzoniom, które nie miały pewnych bakterii w mikrobiocie jelitowej.
„Innymi słowy, zmniejszenie poziomu cukru w diecie może pomóc (schudnąć) tylko tym osobom, które mają te populacje bakterii” – podsumowali autorzy badania.
Prawdopodobnie takim pacjentom powinny pomóc probiotyki. Wykazano, że myszy regenerują komórki Th17 i chronią przed zespołem metabolicznym.
„Złożona zależność między dietą, mikrobiotą i układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w rozwoju zespołu metabolicznego i otyłości. Oznacza to, że w celu utrzymania optymalnego poziomu zdrowia ważna jest nie tylko zmiana diety, ale także dostosowanie składu bakterii jelitowych ”- podsumował współautor Ivalo Ivanov.
Ocena
- 109 widoków
Dodaj komentarz