Dlaczego warto jeść awokado?

Image

Źródło: pixabay.com

Awokado jest bardzo odżywczym składnikiem diety – posiada prawie 20 różnych witamin i minerałów. Oprócz składników odżywczych, awokado zawiera także sporą dawkę przeciwutleniaczy, a także jednonienasycone tłuszcze.

 

Spożywanie awokado może pomóc organizmowi w szerokim zakresie dolegliwości zdrowotnych. Owoc ten może zapobiegać starzeniu, poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego, zarządzać zawartością tłuszczu we krwi, pomóc pozbyć się niedoborów witamin i minerałów, poprawić trawienie, a także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 



Image

Awokado jest doskonałym źródłem kilku kluczowych składników odżywczych, które są ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajdują się:

- kwas pantotenowy – potężny przeciwutleniacz, którego awokado jest drugim najwyższym źródłem, zaraz po grzybach shiitake;

- foliany – odpowiedzialne za różne aspekty zdrowia, głównie związane z mózgiem i układem nerwowym;

- witamina K – ważny składnik w regulacji krzepnięcia krwi, a także zdrowia kości;

- witamina B6 – pomaga organizmowi w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz w prawidłowym metabolizowaniu węglowodanów i cukrów;

- witamina E – bardzo silny antyoksydant, który pomaga utrzymać zdrowie skóry i walczy z chorobami serca;

- potas – pomaga organizmowi utrzymywać właściwe ciśnienie krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek, buduje silne kości

- witamina C – silny przeciwutleniacz, który wspomaga wchłanianie wszystkich innych składników odżywczych.

 

Ocena: