Modra kapusta, zwana również po prostu czerwoną kapustą, jest popularnym składnikiem w polskiej kuchni, w szczególności na Śląsku. Warto jednak mieć świadomość tego, że warzywo to posiada dużą zawartość składników odżywczych, co przekłada się na jego prozdrowotne działanie. Z jakich w takim razie konkretnych powodów warto jeść modrą kapustę?
Być może kolor robi w tym przypadku różnicę, ponieważ modra kapusta smakuje podobnie do zwykłej kapusty, ma za to znacznie większą wartość odżywczą. Możemy jeść ją w dowolnej formie – surową, gotowaną, pieczoną czy kiszoną – a warto robić to częściej niż zwykle. Dlaczego?
- Bogactwo składników odżywczych
W surowej modrej kapuście znajdziemy przede wszystkim: witaminę C, witaminę K, witaminę B6, witaminę A, potas, tiaminę, ryboflawinę, błonnik, a także małe ilości żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Jedna szklanka poszatkowanego warzywa liczy jedynie 28 kalorii.
- Ochrona komórek Twojego organizmu
Modra kapusta to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i innych związków roślinnych, które wspomagają ochronę komórkową organizmu. Badania sugerują, że w kapuście modrej znajdziemy aż 4,5 razy więcej przeciwutleniaczy niż w zwykłej kapuście. Ochrona komórkowa ma znaczenie przede wszystkim w profilaktyce wszelakich chorób przewlekłych, na przykład nowotworów lub chorób serca.
- Zwalczanie stanów zapalnych
Osoby borykające się ze stanami zapalnymi w organizmie powinny zwiększyć spożycie czerwonej kapusty. Jedne z badań wykazały, że w ten sposób zmniejszono stan zapalny jelit aż o 22-40%! Odpowiada za to działanie m.in. występujący w kapuście sulforafan. Właściwości przeciwzapalne modrej kapusty mogą pomóc na przewlekłe bóle stawów. Ograniczenie stanów zapalnych można zobaczyć również gołym okiem na skórze osób, które mają trądzik.

- Zdrowie serca
W kolejnych badaniach wykazano, że przeciwutleniacze obecne w czerwonej kapuście, które nadają jej charakterystyczny kolor, obniżyły ryzyko zawału serca u kobiet o 11-32%. Dzieje się tak, ponieważ wyższe spożycie antocyjanów obniża ciśnienie krwi.
- Wzmocnienie kości
Częste spożywanie modrej kapusty wzmacnia strukturę kości, w wyniku tego chroniąc je przed uszkodzeniem. To zasługa dużej zawartości witaminy K i C, a także niewielkich ilości wapnia, manganu i cynku.
- Ochrona przed nowotworami
Niektórzy naukowcy są zdania, że przeciwutleniacze zawarte w modrej kapuście mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe. U osób często spożywających to warzywo krzyżowe odnotowano przede wszystkim mniejsze o 18% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Inne badania wykazały także niższe ryzyko zachorowania na raka piersi.

- Wspomaganie flory bakteryjnej jelit
Istnieją dowody naukowe na to, że spożywanie modrej kapusty zmniejsza stany zapalne jelit, regenerując ich błonę śluzową. Z tego powodu czerwoną kapustę powinny wprowadzić do diety osoby borykające się z chorobami takimi, jak zespół jelita drażliwego oraz choroba Crohna. Z pewnością odczują ogólny pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu i samopoczucie.
- Wiele zastosowań modrej kapusty
Ostatnią z wymienianych zalet czerwonej kapusty jest mnogość jej zastosowań w kulinariach. Modra kapusta może być spożywana na surowo, gotowana, pieczona czy kiszona. Pasuje do wielu potraw, dobrze komponując się z mięsem, innymi warzywami czy niektórymi owocami. Z tego powodu wprowadzenie czerwonej kapusty do stałej diety nie stanowi wyzwania.