Dieta roślinna może znacząco obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Stosowanie diety roślinnej może obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 23%. Nowa metaanaliza przeprowadzona przez Harvard T.H. Chan School of Public Health ujawniło, że osoby, które ściśle przestrzegają diety opartej głównie na roślinach, są mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Co więcej, osoby spożywające nieprzetworzone produkty roślinne cieszą się lepszym zdrowiem.

Naukowcy dokonali przeglądu dziewięciu badań dotyczących związku między dietą roślinną a cukrzycą typu 2 u dorosłych. W sumie w badaniach wzięło udział 307 tys. uczestników z 23 544 przypadkami cukrzycy typu 2.

 

„Diety oparte na roślinach zyskują na popularności w ostatnich latach, więc uznaliśmy, że warto określić ich faktyczną skuteczność, zwłaszcza że diety te mogą się znacznie różnić pod względem wartości odżywczych.” – stwierdził Frank Qian, jeden z autorów badania.

Analiza wykazała, że ​​osoby, które stosują dietę opartą na roślinach mają o 23% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu z innymi sposobami żywienia. Osoby spożywające dużo świeżych owoców i warzyw, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy posiadają aż o 30% niższe ryzyko zachorowania.

 

Naukowcy wyjaśnili, że zdrowa żywność poprawia wrażliwość na insulinę, obniża ciśnienie krwi, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów i łagodzi ogólnoustrojowe zapalenia. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy u danej osoby.

Badacze twierdzą, że zdrowa dieta jest najskuteczniejszym sposobem zapobiegania chorobom. Nowe badania potwierdzają skuteczność diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Artykuł został opublikowany w czasopiśmie JAMA Internal Medicine.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj