Wysokoprzetworzona żywność zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wysokoprzetworzona żywność, która współcześnie dominuje w naszej diecie, może być powodem występowania wielu poważnych schorzeń, a także przyczyniać się do przedwczesnej śmierci. Wyniki najnowszego badania opublikowano w JAMA Internal Medicine.

 

Badacze monitorowali dietę i zdrowie ponad 44 tys. dorosłych w wieku powyżej 45 lat. Naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały wysoko przetworzone produkty były bardziej narażone na otyłość, nadciśnienie oraz nowotwory.

 

Naukowcy scharakteryzowali żywność wysokoprzetworzoną jako taką, która jest stworzona przemysłowo z wielu składników, które zazwyczaj zawierają dodatki stosowane do celów technologicznych lub kosmetycznych. Tego typu żywność to m. in. gotowe przekąski, desery i gotowe posiłki, które stały się popularne w ciągu ostatnich kilku dekad.

 

Badacze odkryli, że wysokoprzetworzone produkty stanowią około 29% codziennego spożycia uczestników. Naukowcy odkryli także, że badani o wyższym wskaźniku BMI, niskiej aktywności fizycznej, a także gorszych zarobkach i wykształceniu, są bardziej skłonni do spożywania żywności o wysokiej zawartości tłuszczu.

W trakcie badania zarejestrowano 602 zgony, z których 219 dotyczyły nowotworu, a 34 chorób układu krążenia. Naukowcy dowiedli, że spożywanie wysokoprzetworzonej żywności wiąże się z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci o 14% na każde 10% zwiększonego spożycia tego typu produktów.

 

Autorzy badania podkreślają, że demonstruje ono również nierówność społeczną. Osoby, które spożywają najbardziej przetworzone produkty żywnościowe to także osoby o niższych dochodach lub słabszym wykształceniu.

 

Powód, dla którego tego rodzaju żywność jest popularna wśród osób o niższych dochodach jest taki, że posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu są tańsze, mają wysoką zawartość cukru lub soli, są powszechnie dostępne i mają długi okres przydatności do spożycia.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj