Kategorie:
Zielone krzaki, które porastają bagna słyną z jasnych, czerwonych jagód, zwanych popularnie żurawiną. Badacze już dawno wykazali użyteczne właściwości tej rośliny. Ostatnio na nowo przebadali ją naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie.
Od czasów starożytnych, liczne ludy zamieszkujące naszą planetę wierzyły, że żurawina jest doskonała w leczeniu chorób nerek, dróg moczowych i pęcherza moczowego. Normalizuje ciśnienie krwi. Jest doskonała na zapalenie oskrzeli, grypę i inne przeziębienia. Jej codzienne spożywanie jest bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia.
Dlatego też, biorąc pod uwagę skład chemiczny żurawiny i jej dobroczynne właściwości, szwedzcy naukowcy postulują, aby wprowadzić ją na listę najbardziej przydatnych i pożądanych produktów spożywczych na świecie. Żurawina jest aktywnie stosowana w przemyśle wytwarzania soków, napojów owocowych, kwasów, ekstraktów, które zawierają wiele witamin i mikroelementów.
Żurawina jest doskonałym źródłem witamin. Z liści rośliny można robić herbatę. Ciekawe jest to, że żurawina nie traci swoich zdrowotnych właściwości w procesie zautomatyzowanego przetworzenia przemysłowego. Dzięki mechanizacji upraw i zbiorów z roku na rok rośnie liczba produktów polecanych i wytwarzanych z żurawiny.
Skomentuj