Jedzenie jabłek i truskawek może spowolnić proces starzenia się

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Związek o nazwie fisetyna, który występuje w jabłkach oraz w truskawkach, może spowolnić proces starzenia w Twoim organizmie. Badanie opublikowane przez Szkołę Medyczną Uniwersytetu Minnesota w czasopiśmie naukowym Nature Medicine dowodzi, że fisetyna może niszczyć starzejące się komórki lub po prostu zapobiegać procesowi ich starzenia. W znaczący sposób wydłuży to życie danej osoby.

 

Od dłuższego czasu sporo mówi się o flawanoidach – naturalnych związkach, które spowalniają starzenie się ludzi oraz zwierząt. Wśród nich została wyróżniona fisetyna, znajdująca się w dużej mierze w jednych z najpopularniejszych owoców – jabłkach oraz w truskawkach.

 

W ostatnich badaniach, naukowcy przetestowali 10 flawanoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związki te naturalnie występują w jabłkach oraz w truskawkach, ale także w wielu warzywach, takich jak cebula czy ogórek.

Podczas eksperymentu wykazano, że w szczególności fisetyna zmniejsza starzenie się komórek zwierzęcych, wydłużając życie i przyczyniając się do ogólnej poprawy zdrowia organizmu. Co więcej, wyniki sugerują, że możemy przedłużyć życie nie tylko młodych osób, ale także na etapie bardzo zaawansowanego wieku.

 

To pierwsze szczegółowe badanie tego typu, które wyróżniło fisetynę. Mimo to jest to ważny krok w kierunku głębszego zrozumienia roli poszczególnych flawanoidów w naszym zdrowiu. Jak zapowiadają naukowcy, temat ten z pewnością będzie pogłębiany.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj