Kategorie:
Komisja Europejska zezwoliła szwajcarskiemu producentowi luksusowej czekolady, Barry Callebaut, aby produkt ich był promowany jako środek do leczenia anomalii naczyniowych. Eksperci przyznali, że flawanole z kakao utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych i poprawiają przepływ krwi.
Firma Barry Callebaut, jako pierwsza na rynku uzyskała prawo do reklamowania dobrodziejstw czekolady. Zobowiązano ją do podawania na opakowaniu wskazania do spożycia. Komisja Europejska podjęła tę decyzję na podstawie informacji dostarczonych przez spółkę. Chodzi o ich produkt Acticoa cocoa, występujący w formie proszku i ciemnej czekolady.
Naukowcy z tej firmy byli w stanie udowodnić, że dzienne spożycie 200 miligramów flawonoli wspiera prawidłowy przepływ krwi. Teraz korporacja Barry Callebaut, będzie mogła umieszczać informacje o zbawiennym skutku spożywania ich produktów.
Komentarze
Skomentuj