Kategorie:
Osoby będące na diecie mogą już zacierać ręce, ponieważ naukowcy doszli niedawno do wniosku, że spożywanie makaronów może wspomagać utratę wagi. Do tej pory makaron cieszył się raczej negatywną opinią wśród dietetyków, ze względu na swoją wysoką zawartość węglowodanów. Jednak naukowcy ze szpitala St. Michael’s w Toronto uważają, że istnieje w tej kwestii także druga strona medalu.
Przeprowadzono przegląd 30 badań kontrolnych z udziałem 2500 osób. Wszystkich pacjentów łączył fakt zastąpienia jakichkolwiek źródeł węglowodanów wyłącznie makaronem. Okazało się, że osoby zjadające średnio 3,3 porcji makaronu w ciągu tygodnia schudły około 0,5 kg w ciągu 12 tygodni diety.
Warto pamiętać, że oprócz tego, że pacjenci stosowali dietę o niskim indeksie glikemicznym, nie posiadali więcej wyrzeczeń żywieniowych. Tak więc dowiedziono, że makaron może stanowić część składową zdrowej diety, a nawet powodować powolny proces utraty wagi.
Co więcej naukowcy sądzą, że makaron ma stosunkowo niski wskaźnik glikemiczny, w porównaniu z innymi rafinowanymi węglowodanami. Mimo to, specjaliści zalecają zachowanie umiaru w spożywanych porcjach, a także umiejętne dobieranie składników do posiłku.
Komentarze
Skomentuj