9 zaskakujących właściwości zdrowotnych kimchi

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jeszcze nie tak dawno temu nie było możliwe uprawianie świeżych warzyw przez 365 dni w ciągu roku. Z tego powodu ludzie na całym świecie opracowywali metody konserwacji żywności. Jeden z nich stanowiła fermentacja, która ze względu na swoje walory smakowe oraz prozdrowotne jest praktykowana do dziś. Podczas gdy w Polsce najczęściej kisimy ogórki i kapustę, w Korei najpopularniejsze jest kimchi, czyli kapusta pekińska z charakterystyczną mieszanką przypraw. Dlaczego warto włączyć także tę kiszonkę do swojej diety?

Bogactwo składników odżywczych

Kimchi, choć ma mało kalorii, jest prawdziwą kopalnią cennych mikroelementów. W sfermentowanej kapuście pekińskiej znajdziemy przede wszystkim witaminy A i C, a także co najmniej 10 różnych minerałów i ponad 34 aminokwasy. Oczywiście dokładna ich zawartość będzie się różnić w zależności od użytych składników i ich proporcji. Można jednak przyjąć, że przeciętna stupięćdziesięciogramowa porcja kimchi zawiera około 23 kalorie, 4 g węglowodanów, 2 g białka i poniżej 1 g tłuszczu. Znajduje się w niej za to spora dawka sodu, 19% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, 22% na witaminę C, 55% na witaminę K, 20% na folian, 21% na żelazo, 10% na witaminę B3 i 24% na witaminę B2. Imponujące, prawda?

Cenne probiotyki

Ponieważ kimchi jest poddawane fermentacji zawartych w potrawie skrobii oraz cukru, zawiera sporą dawkę pożytecznych dla naszego układu trawiennego bakterii. Na cukrach żerują szczepy Lactobacillus, które nadają potrawie charakterystycznej kwaskowości. Spożywane mikroorganizmy mogą zasiedlić nasze jelita, pozytywnie wpływając na stan zdrowia naszego układu pokarmowego, wzmacniając system odpornościowy, polepszając samopoczucie i chroniąc przed wieloma chorobami, również występowaniem nowotworów.

Wsparcie dla układu odpornościowego

Bakterie ze szczepów Lactobacillus pozytywnie wpływają na funkcjonowanie systemu immunologicznego. Podczas badań dowiedziono, że myszy, których jelita zasilono właśnie tymi bakteriami, posiadały niższe poziomy markerów stanów zapalnych w organizmie.

Zmniejszenie stanów zapalnych

Probiotyki i inne związki aktywne, które znajdują się w kimchi, mogą pomagać organizmowi w zwalczaniu stanów zapalnych. Badania na myszach wykazały, że HDMPPA, czyli jeden z głównych związków chemicznych w kimchi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych właśnie poprzez łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.

Spowolnienie procesów starzeniowych

Regularne spożywanie kimchi może dosłownie wydłużyć nasze życie. Przewlekłe stany zapalne w organizmie nie tylko skutkują licznymi chorobami, ale przyspieszają również procesy starzenia. Jeśli zatem kimchi działa na nasz organizm przeciwzapalnie, żywotność komórek naszego organizmu ulega wydłużeniu. To jednak jedynie hipotetyczny związek przyczynowo-skutkowy i nie prowadzono na ten temat oddzielnych badań.

Zapobieganie infekcjom drożdżowym

Pożyteczne szczepy bakterii w kimchi mogą zapobiegać infekcjom naszego organizmu drożdżami. Tego rodzaju infekcje nie tylko powodują uciążliwe swędzenie, ale mogą również przyczyniać się do rozwoju oporności na antybiotyki. Dlatego tak istotne są naturalne metody leczenia, a najlepiej profilaktyki. Doskonale wpisuje się w nią regularne spożywanie kimchi.

Pomoc w odchudzaniu

Kimchi to smaczna, a jednocześnie niskokaloryczna przekąska. Czterotygodniowe badanie z udziałem 22 osób z nadwagą wykazało, że jedzenie świeżego lub sfermentowanego kimchi pomogło pacjentom zmniejszyć masę ciała, wskaźnik BMI oraz poziom tkanki tłuszczowej. Co jednak jeszcze ciekawsze – obniżeniu uległ również poziom cukru we krwi uczestników.

Wsparcie dla zdrowego serca

Badania wskazują na to, że jedzenie kimchi może zmniejszać ryzyko chorób serca. Wynika to z właściwości przeciwzapalnych potrawy. Codzienne spożywanie ok. 15-210 g kimchi obniżyło poziom cukru i cholesterolu we krwi pacjentów – kolejne czynniki, które, gdy są zbyt wysokie, predysponują do chorób serca.

Łatwość przygotowania

Chociaż kimchi kojarzy nam się z egzotyczną, a zatem również trudną w przygotowaniu potrawą – wcale tak nie jest. Do przygotowania kimchi potrzebujemy jedynie kapusty pekińskiej, marchwi, cebuli, imbiru, czosnku, cukru, soli, mąki ryżowej, chili i ewentualnego sosu rybnego. W sieci nabyć można także gotowe mieszanki przypraw do kimchi – wówczas dokupujemy jedynie kapustę. Kiszenie kimchi przebiega w taki sam sposób co jakakolwiek fermentacja warzyw. Zwykle zajmuje około 3 dni w temperaturze pokojowej lub do 3 tygodni, jeśli temperatura otoczenia wynosi do 4 stopni Celsjusza.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj