Nowa szczepionka dla chorych na celiakię pozwoli na spożywanie glutenu

Image

Źródło: pixabay.com

Naukowcy opracowali szczepionkę, która pozwoli osobom z celiakią spożywać gluten. Nowy lek o nazwie Nexvax2 wszedł w drugą fazę testów w Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii. Leczenie modyfikujące układ odpornościowy uzyskało pozytywne wyniki podczas pierwszej fazy badań.

 

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która występuje po spożyciu glutenu. Schorzenie powoduje różne problemy trawienne, które mogą przerodzić się w poważniejsze problemy zdrowotne, jeśli nie zostaną poddane leczeniu. Osoby z celiakią nie mogą spożywać większości produktów zbożowych. W samych Stanach Zjednoczonych, na chorobę cierpi 2,5 miliona Amerykanów.

Image

Nexvax2 działa na pacjentów, którzy posiadają gen HLA-DQ2.5 odpowiedzialny za oznaczanie peptydów glutenu jako zagrożeń dla organizmu. Szczepionka przeprogramowuje te komórki tak, że nie reagują one na gluten. Pozwoli to pacjentom na spożywanie produktów zbożowych w dowolnych ilościach, a także może poprawić ogólny stan zdrowia.

 

Badanie fazy 2 obejmie pacjentów z celiakią w Australii, Nowej Zelandii i Stanach Zjednoczonych. Uczestnicy będą przyjmować Nexvax2 lub placebo podczas testów. Badania kliniczne zwykle trwają około dwóch lat, więc zanim szczepionka stanie się powszechnie dostępna, upłynie jeszcze trochę czasu. Proponowana cena szczepionki nie została jeszcze ujawniona.

 

Ocena

Średnia: 5 (1 vote)
0
0
Brak głosów.