Kategorie:
Zdrowe jedzenie to nie tylko gwarancja dobrego zdrowia, ale także poprawa zdolności intelelektualnych. Tak przynajmniej przekonują francuscy naukowcy. Badali oni rolę jakości żywienia w dzieciństwie i jej wpływ na rozwój zdolności intelektualnych, podaje GPClub.
Eksperci sporządzili listę produktów spożywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki mózg. Lista obejmuje ryby, produkty mleczne, fasolę i pomidory. Zwłaszcza ryby znalazły się w centrum uwagi naukowców, ze względu na wysoką zawartość w nich kwasów tłuszczowych, szczególnie korzystnych dla centralnego układu nerwowego. Naukowcy radzą, aby spożywać ryby morskie kilka razy w tygodniu. Jest to zwłaszcza istotne dla dzieci i kobiet w ciąży.
Pomidory podwyższają szybkość reakcji neuronów, zwiększają aktywność mózgu. Produkty mleczne są ważne dla dobrej pamięci, wspomagają nawet logiczne myślenie. Dlatego właśnie spożywanie takich produktów zaleca się zwłaszcza uczniom przed zajęciami, aby poprawić przyswajanie informacji.
Komentarze
Skomentuj