Pełnowartościowe śniadanie gwarancją utrzymania stałej wagi

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Codzienne porządne śniadanie oraz pozbycie się nawyku podjadania może być kluczem do zapobiegnięcia przyrostowi masy ciała. Nadwaga wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, cukrzycą typu 2 oraz niektórymi rodzajami nowotworów.

 

Zbadano ponad 50 tysięcy osób w wieku powyżej 30 lat. Skupiono się na możliwym związku częstotliwości posiłków ze wzrostem masy ciała. Naukowcy badali nawyki żywieniowe uczestników przez 7 lat.

 

Pacjenci wypełniali kwestionariusze, szczegółowo przedstawiając jakiekolwiek swoje dolegliwości, a także nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną oraz inne istotne dla badania informacje. Szczególną uwagę skupiano na ustaleniu częstotliwości oraz pory przyjmowania posiłków.



Dzięki badaniom naukowcy doszli do kilku istotnych wniosków. Okazało się między innymi, że osoby regularnie jedzące śniadania miały tendencję do utraty wagi, w przeciwieństwie do osób, które śniadania pomijały.

 

Kolejnymi korzystnymi praktykami żywieniowymi było zostawianie dłuższej przerwy między śniadaniem a obiadem oraz całkowita eliminacja przekąsek. W badaniach stwierdzono także silny związek między wskaźnikiem BMI a postępującym wiekiem. Uczestnicy poniżej 60 roku życia mieli tendencję do łatwiejszego przybierania na wadze, co zmieniało się powyżej 60 roku życia, gdy pacjenci częściej doświadczali utraty masy ciała.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj