Kategorie:
Wielu wierzy, że zdrowiej jest jeść owoce, niż pić owocowe soki. Nowe badania dowodzą jednak, że - przynajmniej jeśli chodzi o pomarańcze, nie jest to do końca prawda. Sok z owoców zawiera wprawdzie dużo cukru, ale nasze ciało znacznie łatwiej przyswaja niektóre składniki odżywcze z soku pomarańczowego, niż ze świeżych owoców pomarańczy.
Jak podaje Zee News, pomarańcze są bogate w składniki odżywcze, takie jak karotenoidy i flawonoidy. Mają wiele przydatnych właściwości, np. zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy w trakcie badań stwierdzili, że proces wytwarzania pasteryzowanego soku pomarańczowego nieco obniża poziom karotenoidów oraz zawartość witaminy C, jednak w tym samym czasie znacznie zwiększa ich przyswajalność, co oznacza, że organizm łatwiej potrafi przyswoić i wykorzystać te związki.
Tymczasem inne badania wykazały, że sok z owoców zwiększa ciśnienie krwi. U ludzi, którzy regularnie piją takie soki do śniadania, ciśnienie tętnicze krwi jest znacznie wyższe niż u tych, którzy piją go jedynie od czasu do czasu. Wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału serca, dusznicy i zaburzeń poznawczych.
Komentarze
Skomentuj