Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wpływa na zdrowie twoich jelit

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie od dziś wiadomo, że orzechy włoskie posiadają szerokie właściwości zdrowotne – wzmacniając nasze serca, ale także zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Najnowsze badania dodają jednak kolejny powód do włączenia orzechów włoskich do codziennej diety.  

Orzechy włoskie to bogate źródło przeciwutleniaczy. Dzięki temu ich przekąszanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom serca, a nawet wspomagać funkcjonowanie naszego mózgu.

 

Orzechy są cennym źródłem błonnika, który jest potrzebny naszym jelitom do zdrowego funkcjonowania. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois postanowili w szczególności przyjrzeć się wpływowi spożywania orzechów włoskich właśnie na stan naszej mikroflory jelitowej.

 

 

W ciągu 6-tygodniowych badań obserwowano stan zdrowia 18 uczestników, którym przez pierwsze 3 tygodnie podawano do spożycia 42 gramy orzechów włoskich, a następnie jadłospis ich pozbawiony. Do ustalenia zmian w organizmie wynikających z diety naukowcy pobrali od pacjentów próbki krwi oraz kału.

 

Badanie próbek wykazało, że spożycie orzechów zwiększyło liczebność trzech głównych bakterii jelitowych: Faecalibacterium, Roseburia oraz Clostridium. Co ważne, bakterie te wytwarzają substancje, które poprawiają zdrowie okrężnicy.

 

Zdaniem naukowców orzechy włoskie mogą także obniżać poziom rakotwórczych kwasów żółciowych. Są one normalnymi związkami, które pomagają w absorpcji lipidów, cholesterolu oraz niektórych witamin, jednak ostatnie badania dowiodły, że wtórne kwasy żółciowe mogą uszkadzać komórki w przewodzie pokarmowym i tym samym przyczyniać się do ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Póki co nie pozostaje nam więc nic więcej, jak częściej jadać orzechy włoskie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj