Kategorie:
W badaniu Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków za najbardziej pożywne uznano mięso królika, które jest najlepiej przyswajane przez organizm człowieka. Obecnie pediatrzy radzą rodzicom, którzy zaczynają wprowadzać produkty mięsne do jadłospisu dzieci, aby zaczynali oni od podawania mięsa królika. Jak podaje MKE - uczulenie na to mięso jest raczej mało prawdopodobne i występuje znacznie rzadziej, niż ma to miejsce w przypadku drobiu, czy wieprzowiny.
Jagnięcina. Wielu uważa to mięso za zbyt tłuste i ciężkie. W rzeczywistości nie jest to prawda. Jagnięcina to jedyny rodzaj mięsa, który wszedł do popularnej w USA diety „energetycznej”. Zasadą diety jest to, aby jeść żywność, która pomaga organizmowi przetworzyć kalorie w energię, niezbędną podczas wysiłku. Ponadto, w jagnięcinie jest dużo lecytyny, która pomaga sprawniej i szybciej myśleć, a jednocześnie kontroluje uwalnianie insuliny. Co ciekawe baranina, jako jedyny z wszystkich produktów mięsnych, zawiera fluor, który wzmacnia szkliwo zębów. Nie zaleca się jednak spożywania jagnięciny częściej, niż raz w tygodniu. 100 g mięsa z udżca barana to ok. 320 kcal, barania łopatka - 280 kcal.
Wieprzowina. Niespodziewanie, za wieprzowiną wstawili się seksuolodzy. Okazuje się, że tylko w niej (konkretnie w tłuszczu) zawarty jest kwas arachidonowy, który jest zaangażowany w rozwój męskich i żeńskich hormonów płciowych. Przy okazji - słonina, to jedyny produkt, przy którego spożywaniu nie kumulują się radionuklidy. W wieprzowinie znajduje się także wiele tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do szybkiego tycia. Jest to jednak jedyna wada tego mięsa. Wieprzowina zamarynowana w soku z cytryny przyspiesza przemianę materii i zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Sok z cytryny wymieszany z wodą mineralną i niewielką ilością musztardy sprawi, że szaszłyk z wieprzowiny będzie bardziej delikatny. W 100 g chudej szynki wieprzowej znajduje się 280 kcal, w karczku - 340 kcal, w żeberkach - 320 kcal.
Wołowina. Młoda wołowina i cielęcina zawiera dużo cennego białka, które jest bardzo dobrze wchłaniane przez organizm, jest także bogata w żelazo i witaminę A. W mięsie starych zwierząt znajduje się więcej szkodliwego tłuszczu nasyconego i gromadzą się w nim substancje, które wywołują procesy utleniania w organizmie. Ostatnio lekarze zaangażowani w terapię "anty- aging (terapia przeciwko starzeniu się) zgodnie stwierdzili, że czerwone mięso przyspiesza proces starzenia się u ludzi. W 100 g młodej wołowiny jest około 250 kcal.
Drób. Ekologiczne, czyste od antybiotyków mięso z kurczaka jest bardzo dobre dla naszego serca. Mięso drobiowe zawiera dużo witaminy B6 oraz glutaminy, czyli białka pomagającego w walce ze stresem, wspomagającego funkcjonowanie układ nerwowego i odpornościowego (nie przypadkowo nasze babcie stosowały rosół z kurczaka jako cudowne remedium na różne urazy i infekcje). W mięsie indyka jest tyle samo fosforu, co w rybie. Pierwiastek ten jest ważnym składnikiem tkanki kostnej i bierze udział w prawie wszystkich procesach zachodzących w ciele człowieka. Niedawno wykryto w mięsie indyka substancję, która pomaga przy produkcji melatoniny - hormonu snu. Dlatego przy problemach ze snem warto włączyć do swojej diety mięso z indyka. 100 g piersi z kurczaka to 100-120 kcal, średniej wielkości udko - 160 kcal, skrzydełka z indyka - 180 kcal, a pierś indyka - 150 kcal.
Komentarze
Skomentuj